Un nou aliment în UE! Comisia Europeană și-a dat acordul. Sunt o sursă alternativă de proteine

Așadar, Comisia Europeană a autorizat joi, 10 februarie, promovarea greierelui de casă (n. red. Acheta domesticus) ca aliment în UE, conform unui comunicat.

Trebuie menționat că greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.

Această autorizaţie a fost susţinută de statele membre 

Autorizația emisă recent de Comisia Europeană a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

De asemenea, produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit, în ultimii ani, faptul că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Mai mult, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei ‘De la ferma la farfurie’, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.

Ce altă insectă a fost autorizată spre consum?

Comisia Europeană a autorizat anterior introducerea pe piaţă a unei a doua insecte, Locusta migratoria ( n. red. lăcusta călătoare), ca aliment nou. La rândul său, acest aliment va fi disponibil sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.