Kievul respinge implicarea în proteste

Ucraina respinge luni acuzaţii ale autorităţilor georgiene cu privire la un „amestec direct” al Kievului în proteste care au zguduit săptămâna trecută Georgia, relatează Reuters.

„Respingem în mod categoric asemenea insinuări, care nu au nimic de-a face cu realitatea”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, într-o postare pe Facebook.

El dă asigurări că autorităţile georgiene „îşi caută inamicul în locul greşit”.

Volodimir Zelenski, acuzat de premierul georgian

Premierul georgian Irakli Garibaşvili l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de imixtiune în politica internă a Georgiei prin comentariile sale despre protestele desfăşurate la Tbilisi, acuzaţie ce a provocat un răspuns nervos din partea Kievului, relatează luni Reuters.

În timpul protestelor împotriva proiectului de lege privind „agenţii străini”, Zelenski le-a mulţumit demonstranţilor georgieni pentru că au purtat drapele ale Ucrainei şi le-a urat „succes democratic”.

„Când o persoană care este în război (…) răspunde acţiunilor distructive a câtorva mii de persoane aici în Georgia, aceasta este o dovadă directă că această persoană este implicată, motivată să facă să se întâmple şi aici ceva, o schimbare”, a spus într-un interviu televizat duminică seară premierul Garibaşvili, referindu-se la Zelenski.

Potrivit premierului georgian, preşedintele Ucrainei caută să atragă Georgia în conflictul cu Rusia.

Mii de persoane au protestat la Tbilisi față de un proiect de lege

Săptămâna trecută, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi împotriva unui proiect de lege denunţat drept o copie a unei legi ruseşti privind „agenţii străini”, folosită în Rusia în reprimarea criticilor Kremlinului.

După două nopţi de proteste marcate de ciocniri cu poliţie, Guvernul de la Tbilisi a retras proiectul de lege privind „agenţii străini”. Acesta afecta ONG-urile şi criticii au susţinut că este inspirat dintr-o legislaţie similară adoptată în Rusia. Cu toate acestea, manifestaţiile au continuat.

Moscova a acuzat, la rândul său, ţări terţe de urzirea acestor manifestaţii şi le-a catalogat drept o „tentativă de lovitură de stat”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că protestele din Georgia sunt orchestrate după modelul Maidanului de la Kiev.

Georgia, o ţară cu patru milioane de locuitori, a fost în august 2008 victima unei intervenţii militare ruse fulger de opt zile care a condus la formarea a două teritorii proruse separatiste – Abhazia şi Osetia de Sud.

Georgia vrea, în mod oficial, să adere la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, însă ONG-uri şi activişti din opoziţie acuză Partidul Visul Georgian, aflat la putere, de încurajarea unei derive autoritariste.