Ucraina intenționează să crească prețul exporturilor de cereale. Polonia tocmai a relaxat procedurile vamale

Ucraina vizează exporturi mai mari de cereale după ce Polonia a simplificat restricțiile la frontieră, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskiy, după ce a semnat un acord bilateral în acest sens.

Având în vedere că porturile ucrainene sunt blocate din cauza conflictului armat, Ucraina este nevoită să trimită transporturile peste granița de vest, bazându-se pe capacitatea feroviară limitată și pe porturile mici de pe Dunăre.

Cu toate acestea, comercianții și oficialii au declarat că procedurile vamale și numărul mic de funcționari polonezi limitează capacitatea la punctele de trecere a frontierei ucraineano-poloneze.

„Măsurile avute în vedere (…) vor simplifica în mod semnificativ trecerea la frontieră a mărfurilor noastre cerealiere și vor crește volumul exporturilor, ceea ce reprezintă prioritatea ministerului”, a declarat luni ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskiy, într-un comunicat.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut la jumătate

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au înjumătățit în primele 10 zile ale lunii mai, ajungând la aproximativ 300.000 de tone, de la 667.000 de tone în perioada similară a anului trecut. A exportat până la 6 milioane de tone de cereale în fiecare lună înainte de invazia Rusiei din februarie, pe care Moscova a descris-o drept o „operațiune militară specială”, notează Reuters.

Săptămâna trecută, datele Ministerului au arătat că Ucraina a exportat 46,17 milioane de tone până acum în sezonul iulie 2021 – iunie 2022, față de 39,65 milioane de tone în sezonul precedent.

În aprilie, 3,5 milioane de tone de mărfuri au fost transportate pe calea ferată peste granițele vestice, a declarat luna aceasta ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Operatorii feroviari înființează terminale de frontieră pentru manipularea mărfurilor generale și lichide, precum și pentru reîncărcarea de pe calea ferată cu ecartament larg pe cea cu ecartament îngust și viceversa.

Războiul din Ucrainei a ridicat riscul unei „crize alimentare globale”

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate de Rusia în porturile ucrainene din Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

„Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a mai spus Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

Preţul grâului a crescut considerabil în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare.