'Din informaţiile primite de la ghizii şi partenerii locali din Insula Thassos, dar şi de la turiştii aflaţi în aceste zile în concediu pe această insulă, situaţia incendiilor izbucnite în anumite zone de pe insulă nu afectează desfăşurarea activităţilor turistice. Astfel de incendii sunt frecvente pe teritoriul Greciei, mai cu seamă în lunile de vară, din cauza temperaturilor ridicate, a vântului şi a lipsei precipitaţiilor. În Insula Thassos nu a fost declarată stare de urgenţă, incendiile având loc în câteva sate de munte, sate locuite în marea lor majoritate de localnici şi în câteva zone nelocuite. Ferry-boat-ul circulă normal, nu au fost suplimentate cursele, către şi dinspre continent. Circulaţia pe insulă se desfăşoară normal şi situaţia este sub control. Niciun turist din cei care îşi desfăşoară sejurul, în prezent, pe Insula Thassos, nu a solicitat întreruperea sejurului şi returnarea sa în ţară', a precizat Marius Pandel, CEO Christian Tour. 

În prezent, Christian Tour are aproximativ 500 de turişti care îşi desfăşoară vacanţele în Insula Thassos. La rândul său, Teodor Călimescu, managerul general al agenţiei Europa Travel, spune că are 200 de turişti în acest moment aflaţi în vacanţă pe insulă, dintre care 100 cu autocarul şi 100 cu maşina proprie. 

'Nu am avut probleme cu turiştii plecaţi prin agenţia noastră. Au fost două familii care au făcut un atac de panică, dar în acest moment totul este bine, situaţia este calmă. Autorităţile elene sunt mobilizate, fac tot ceea ce este necesar pentru ca incendiile să nu pună în pericol siguranţa vreunui cetăţean, indiferent dacă este localnic sau turist. Mai mult, diseară, alte două autocare care vor transporta 100 de turişti vor pleca spre Grecia pentru o nouă perioadă de vacanţă. Nu avem cereri de retragere', a spus Călimescu. 

Acesta a precizat că nu poate spune ce se va întâmpla în continuare în Thassos ţinând cont de specificul climei locale, dar este într-o stare de expectativă şi are tot timpul un autocar pregătit pentru a aduce turiştii acasă în cazul în care astfel de incidente le vor afecta starea de siguranţă. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAI) informează, pe site-ul instituţiei, cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă că, urmare a incendiilor de vegetaţie, produse în insula Thassos, autorităţile au instituit stare de urgenţă, fiind evacuate câteva localităţi (Aliki, Prinos Kazaviti, Rachoni, Agios Panteleimonas) şi mânăstiri (Arhanghelul Mihail şi Sfântul Pantelimon), toate aflate în zona sudică a insulei. De asemenea, se are în vedere evacuarea localităţii Theologos, vechea capitală a insulei. 

Focul a izbucnit sâmbătă, 10 septembrie 2016, în zona a patru localităţi diferite (Rachoni, Limenaria, Prinos, Aliki), din cauza unor trăsnete, apoi s-a extins în zonele sudice ale insulei, din cauza vântului care suflă intens, în direcţia nord-sud. 

Conform MAE, autorităţile locale au anunţat că circulaţia rutieră pe ruta de centură a insulei Thasos se desfăşoară în condiţii normale. Totodată, nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte transportul cu ferry-boat-ul între Limenas-Thasos (nordul insulei) şi portul Keramoti, aflat pe partea continentală a Greciei. 

Ministerul de resort atenţionează că nu există pericol imediat, însă situaţia se poate schimba de la un moment la altul, focul nefiind încă sub control, din cauza vântului puternic.AGERPRES