„Am reluat negocierile cu Strabag şi am agreat de principiu ca din 1 decembrie să fie reluate lucrările şi să se finalizeze în 28 februarie 2012. Urmează să mai avem o întâlnire cu ei vineri. Le-am eliberat o parte din garanţii, însă am încheiat o înţelegere mult mai bună decât cele din trecut. Vom avea cel mai mare centru SPA dintr-un ansamblu rezidenţial, cu o investiţie de 2 mil. euro, susţinută de o firmă care ne va fi chiriaş“, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol, lichidatorul Asmita Gardens.  
Strabag, antreprenorul general al complexului rezidenţial, deţine toate documentele cadastrale pentru apartamentele din faza a doua a proiectului şi nu vroia să le dea dezvoltatorului decât după ce acesta renunţa la garanţiile de bună execuţie, care se ridică la câteva milioane de euro.
Borza spune că a reconectat la curent sediul firmei insolvente, aflat într-un apartament la ultimul etaj al blocului T3 din Asmita, deconectat de la Enel din cauza unor facturi restante. „Cât timp va fi lumină în acest apartament este semn că lucrurile merg în continuare“, menţionează Borza.

Primii cumpărători
În momentul declanşării procedurii de reorganizare, în data de 7 octombrie 2011, administratorul judiciar al Asmita Gardens spunea că se aşteaptă la vânzarea a 2-3 apartamente pe lună, însă după analizarea situaţiei financiare a firmei, estimările lui Borza sunt mai optimiste.
„Sunt convins că avem şanse de reuşită cu un plan de reorganizare care presupune vânzarea fiecărui apartament în parte. Apartamentele sunt prea frumoase ca să fie vândute în bloc. Deja avem şapte cumpărători noi şi săptămâna viitoare vom încheia primele contracte după o pauză de nouă luni. Cumpărătorii nu sunt deranjaţi de insolvenţa firmei, pentru că apartamentele odată vândute intră în proprietatea lor. Ritmul de vânzări va fi iniţial de 2-3 unităţi pe lună, însă situaţia se va îmbunătăţi odată cu finalizarea lucrărilor, când ne aşteptăm să crească la 10-20 de apartamente pe lună“, explică Remus Borza. Estimările sunt foarte optimiste având în vedere că acest ritm de vânzări era întâlnit pe piaţă doar înainte de criză.
El nu poate spune deocamdată dacă e nevoie de vânzarea tuturor apartamentelor pentru ca firma să fie scoasă din insolvenţă, deoarece nu are lista creditorilor. Termenul limită pentru înscrierea la masa credală este 23 decembrie 2011. Asmita Gardens mai are de vândut circa 450 de apartamente dintr-un total de 758 de unităţi, câte numără întregul ansamblu.
Tabelul preliminar al creanţelor se va afişa abia în 13 ianuarie 2012, iar în 19 ianuarie 2012 va avea loc prima adunare a creditorilor.

Citeşte şi Asmita Gardens a intrat oficial în insolvenţă. Va fi vândut bucată cu bucată