Hotelierii europeni i-au catalogat pe britanici drept turiştii care se comportă cel mai urât în vacanţă, descriindu-i ca fiind neîngrijiţi, zgârciţi cu bacşişurile şi veşnic nemulţumiţi, reiese dintr-un studiu realizat de Expedia. Britanicii, la rândul lor, îi desemnează, într-un alt sondaj, pe ruşi ca fiind cei mai insuportabili turişti, numindu-i „noii nemţi”.

Comportamentul britanicilor atunci când se află în vacanţă este cel mai greu de suportat, în opinia hotelierilor din Europa intervievaţi de Expedia.

Este al treilea an consecutiv în care turiştii britanici excelează la capitolul comportament deranjant, lor imputându-li-se în special aspectul neîngrijit, zgârcenia la bacşişuri şi faptul că se plâng de absolut orice.

Britanicii, cei mai nedoriţi oaspeţi în Europa

Beţivi, zgomotoşi şi respingători, acestea sunt doar câteva dintre epitetele folosite de cei care i-au găzduit pe turiştii din Marea Britanie, pentru a-i descrie pe campionii comportamentului deviant.

O altă trăsătură care îi irită pe europeni la englezi este faptul că aceştia nu fac niciun efort să vorbească în limba ţării în care se află.

„Este ca şi cum un grup de spanioli ar intra într-un bar în Manchester şi ar cere ceva de băut în spaniolă, fără să facă niciun efort să comunice în limba engleză. Noi i-am considera nepoliticoşi şi aroganţi, şi cred că întreaga Europă are aceleaşi concepţii”, a explicat un purtător de cuvânt al asociaţiei britanice a agenţiilor de turism. 

Plăcuţi de restul lumii

Părerea proastă pe care o au hotelierii europeni despre turiştii britanici nu este însă împărţită de restul lumii, la nivel global britanicii reuşind să ocupe poziţia a doua în topul celor mai apreciaţi turişti pentru conduită şi generozitate, depăşiţi doar de americani la aceste capitole.

Stereotipul „sandale cu şosete”, care i-a făcut celebri pe turiştii din Regat a început să devină tot mai rar, britanicii reuşind, în ultima vreme, să adune mai multe aprecieri la capitolul „modă”.

În schimb, americanii populează în continuare capătul clasamentului, în materie de stil vestimentar, la care italienii şi francezii au luat caimacul. Americanii sunt, de asemenea, consideraţi zgomotoşi, laolaltă cu italienii şi spaniolii.

Francezii – aroganţi, japonezii – cei mai apreciaţi

Nici francezii nu sunt foarte populari în rândul hotelierilor intervievaţi. Şi ei sunt acuzaţi că lasă bacşişuri derizorii, sunt foarte nepoliticoşi, nu vorbesc limbi străine şi nici măcar nu încearcă.

Japonezii sunt turiştii care fac cea mai bună impresie atunci când călătoresc peste hotare, fiind apreciaţi nu numai pentru faptul că sunt foarte liniştiţi şi politicoşi, ci şi pentru că sunt curaţi şi că nu le stă în caracter să se plângă.

Ruşii i-au întrecut pe nemţi la insuportabilitate

Un alt studiu, realizat de data asta în rândul turiştilor britanici, îi încoronează pe ruşi ca fiind cei mai insuportabili turişti din lume, principalele metehne imputate de alţi turiştii care i-au întâlnit în vacanţe fiind faptul că majoritatea se îmbracă în treninguri şi cu bling-bling-uri atârnând de gât, sunt lacomi şi le place să îşi afişeze banii ostentativ.

De asemenea, un obicei care îi deranjează pe mulţi este subtilizarea şezlongului de cu seara în cameră, pentru a avea asigurat locul a doua zi la plajă, indiferent de ora venirii. Înainte ca acest obicei să-i popularizeze pe ruşi, acesta era gestul nemţilor, cei care au pierdut primul loc în clasamentul insuportabilităţii, în faţa ruşilor. De aceea, turiştii intervievaţi i-au poreclit pe ruşi „noii nemţi”.

„Ofensivă” rusească la bufetul all inclusive, cu luare de „ostatici”

Ruşii i-au deranjat pe ceilalţi turişti din cauza comportamentului lor nepoliticos şi insistent. Cei intervievaţi sunt turişti care i-au întâlnit pe ruşi în vacanţele lor din Spania, Franţa, Cipru, Malta, Italia, Turcia, Grecia şi Portugalia.

Aceştia au mai menţionat că ruşii înfulecau totul la mesele all inclusive şi pe deasupra mai luau şi „la pahet” cât puteau, îşi arătau banii ostentativ şi osteneau personalul de la hotel cu cerinţele şi pretenţiile lor, făceau gălăgie şi vorbeau urât la în locurile publice, nu respectau cozile, băgându-se în faţă pentru a fi serviţi primii. Până şi germanii, care erau ţintele criticilor de până acum, şi-au exprimat aversiunea faţă de noile „oi negre” ale turismului, potrivit turiştilor intervievaţi.

În ultimii ani, numărul turiştilor ruşi care îşi fac vacanţele în afara graniţei a crescut de patru ori, de la 2 milioane în 1995, la peste 8 milioane anul acesta.

Nemţii, concurenţii ruşilor

Nici nemţi nu au fost „iertaţi”, doar depăşiţi de ruşi, care sunt din ce în ce mai mulţi în destinaţiile populare de vacanţă şi îşi fac simţită prezenţa. În topul naţionalităţilor cu care turiştii britanici nu ar vrea să se întâlnească în vacanţă, germanii sunt puţin în urma ruşilor.

Şi cum şi mulţi români se plâng de comportamentul conaţionalilor când îi întâlnesc în vacanţe, şi britanici i-ar evita pe-ai lor, compatrioţii lor fiind pe locul 3 în acest top al nepopularităţii. Britanicii îi mai evită şi pe francezi şi olandezi în călătoriile în străinătate.

SURSA: Tourism Review, Expedia

DEZBATERE:
Ție turiştii de ce naţionalitate ţi se par cei mai greu de suportat?