"Există puncte echilibrate în raport şi există altele care nu sunt aşa", a declarat ministrul pentru afaceri europene, Egemen Bagis, pentru AFP. "Dacă priviţi raportul ca pe o fotografie a Turciei, pot să spun că aparatul cu care a fost făcută poza este un model vechi", a afirmat el. "Este timpul ca Europa să schimbe obiectivul, pentru că anumite poze sunt neclare şi este nevoie de o focalizare mai bună", a continuat Bagis analogia.

Ministrul a comentat ca inacceptabilă în special partea din raport referitoare la minorităţi. "Guvernul meu este cel mai pro-minorităţi din toată istoria ţării", a subliniat el.

În ce priveşte îngrijorările Comisiei legate de numeroasele arestări de jurnalişti în Turcia, mai ales în cadrul anchetei privind complotul împotriva guvernului islamo-conservator, ministrul Bagis a dat asigurări că ‘nimeni nu a fost arestat din cauza profesiei sale de ziarist’. Aceasta nu furniza însă imunitate nimănui implicat în activităţi ilegale, a subliniat el.

La rândul său, Ministerul turc de Externe a reproşat raportului că insistă pe "detalii" sau că, dimpotrivă, operează cu "generalizări". "Considerăm că nu este o abordare bună pentru a ajunge la o evaluare obiectivă şi corectă", susţine ministerul turc, într-un comunicat.

În raportul anual al Comisiei Europene privind progresele Ankarei, prezentat miercuri la Bruxelles, se arată că Turcia a înregistrat progrese în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, dar sunt necesare rezultate suplimentare în domeniile drepturilor fundamentale, în special asigurarea punerii în practică a libertăţii de exprimare. Documentul arată că negocierile de aderare ar urma să fie relansate dacă Ankara va pune în practică deplin obligaţiile privind Uniunea vamală cu UE şi va face progrese în normalizarea relaţiilor cu Republica Cipru.
Sursa: Agerpres