"Publicarea acestei caricaturi este o provocare gravă, libertatea presei nu înseamnă libertatea de a insulta", a declarat Davutoglu la Ankara, înainte de a pleca într-o vizită la Bruxelles.

"Nu putem accepta insultele aduse Profetului", a insistat şeful Guvernului turc.

Pe prima pagină a primului său număr după atacul terorist care i-a decimat redacţia, Charlie Hebdo a publicat miercuri o caricatură cu profetul Mahomed, având lacrimi în ochi şi ţinând o pancartă pe care scria "Je suis Charlie", sloganul preluat de milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi în trei zile la Paris.

Davutoglu a participat duminică, alături de preşedintele francez Francois Hollande şi de alţi aproximativ 50 de şefi de stat şi de Guvern, la mitingul de solidaritate de la Paris, în special pentru a apăra libertatea presei.

Ca şi cele pe care le-a publicat în trecut, caricatura cu Profetul Mahomed de pe prima pagină din Charlie Hebdo a provocat numeroase reacţii şi ameninţări din partea liderilor politici şi a autorităţilor religioase din toată lumea musulmană.

Cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet a publicat miercuri, după un ultim control nocturn al poliţiei, patru pagini din noul număr al săptămânalului francez. Traduse integral în turcă, aceste patru pagini, distribuite într-un fascicol inserat la mijlocul ziarului, reiau principalele caricaturi şi articole din săptămânalul francez, inclusiv prima pagină, pe care apare Mahomed.

Mai multe site-uri de Internet din Turcia au afişat această caricatură cu profetul Mahomed.

Un tribunal turc a ordonat ulterior blocarea tuturor site-urilor care afişează caricatura, calificând-o o "insultă pentru credincioşi".

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a acuzat Vestul că s-ar afla în spatele atacului de la redacţia ziarului Charlie Hebdo şi a precizat că musulmanii plătesc preţul actelor teroriste din Franţa, scrie pagina online a Daily Mail.

Primarul capitalei Ankara, Melih Gokcek susţine că este convins că serviciul de informaţii Mossad se află în spatele atentatelor, în legătură cu recenta decizie a parlamentului francez de a recunoaşte statul Palestina.

În Rusia, câţiva comentatori pro-Kremlin au acuzat Statele Unite şi CIA de atacurile de la Paris, mai scrie publicaţia Britanică.