Ministrul de externe de la Budapesta a scris în data de 29 octombrie despre situația în care se află Europa, în contextul ultimelor atentate din Franța.

„Încep să se dezlănţuie ideologiile, grupările şi persoanele extremiste, anticreştine, care urmăresc distrugerea valorilor tradiţionale europene şi lichidarea modului de trai tradiţional european”, a scris ministrul de externe, Péter Szijjártó.

De asemenea, Péter Szijjártó lansat un mesaj de treziere pentru „factorii decizionali”.

„Europa, trezeşte-te! Profesor decapitat, omor în biserică, profanarea statuii papei sfânt. Ce mai urmează? Sau ce trebuie să mai urmeze pentru ca anumiţi factori decizionali să-şi bage minţile în cap? Să nu ne lăsăm!”, a conchis Szijjártó.

Revoltă în Franța

Zeci de mii de oameni s-au adunat în data de 18 octombrie în Place de la République (Piaţa Republicii) din Paris şi în alte oraşe franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie ucis în data de 16 octombrie în regiunea pariziană.

La Paris, oamenii au avut pancarte pe care stătea scris “Nu totalitarismului gândirii” sau “Sunt profesor”. Ei au salutat în linişte memoria bărbatului ucis după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, transmite Agerpres.

“Je suis Samuel”, s-a scandat printre manifestanţi.

Manifestări similare au avut loc şi în alte mari oraşe, precum Lyon şi Lille.

La Paris, manifestanţii s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Mai multe personalităţi politice de toate orientările erau prezente duminică: prim-ministrul Jean Castex, primăriţa socialistă a capitalei, Anne Hidalgo, preşedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (care înglobează Parisul), Valérie Pécresse, sau liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Lor li s-a alăturat şi fostul preşedinte socialist François Hollande.

Unii participanţi purtau pancarte pe care erau afişate caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de săptămânalul satiric Charlie Hebdo. A fost intonat imnul Franţei.

În data de 21 octombrie s-a desfășurat un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat preşedinţia franceză.

Trebuie amintit că Samuel Paty, un tată de familie în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat în apropierea liceului unde preda, într-o zonă liniştită din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului.

Asasinul este Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, care a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi. 11 persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv, printre ei aflându-se apropiaţi ai atacatorului.