Statele Unite au condamnat ca nefondate acuzaţiile aduse angajatului consular, un cetăţean turc, şi au anunţat duminică suspendarea eliberării de vize în alt scop decât de imigraţie, în toate misiunile diplomatice americane din Turcia, timp în care va fi reevaluat angajamentul Turciei faţă de reprezentanţele diplomatice şi personalul SUA

În interval de câteva ore, Turcia a anunţat măsuri similare în cazul cetăţenilor americani. 

'Dacă aceasta este o problemă care ţine de securitate, atunci vor fi luate măsurile necesare, dar dacă este o problemă legată de arestarea angajatului consular, atunci aceasta o decizie care a fost dată de justiţia turcă', a declarat ministrul justiţiei, la postul de televiziune A Haber. 

'Judecarea unui cetăţean turc pentru o infracţiune comisă în Turcia este dreptul nostru. Sper că SUA îşi vor revizui decizia în această lumină', a adăugat Abdulhamit Gul. 

Ministerul de Externe de la Ankara l-a convocat luni pe subsecretarul ambasadei americane, făcând un apel la încheierea disputei diplomatice, potrivit unor surse din minister. 

Conform acestora, subsecretarului i s-a transmis că suspendarea vizelor a provocat 'tensiuni nenecesare' şi ar trebui revocată. 

AGERPRES