Potrivit autorităţilor turce, graţie acestei noii linii durata unei călătorii cu trenul între cele două oraşe aflate la o distanţa de aproximativ 715 kilometri va fi redusă de la 13 ore la patru ore şi un sfert. Aceasta este cea de a doua linie de tren de mare viteză din Turcia, după cea dintre Ankara şi Istanbul inaugurată în luna iulie a acestui an.

”Graţie nouă, Turcia a cunoscut o transformare profundă în ultimii 12 ani”, a declarat Recep Tayyip Erdogan cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noii linii. Oraşul Konya din Anatolia are o populaţie de un milion de locuitori şi unul din bastioanele Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Obiectivul lui Recep Tayyip Erdogan este ca în anul 2023, când se vor aniversa 100 de ani de la fondarea Turciei moderne de către Ataturk, partea de est şi cea de vest a Turciei să fie legate de o linie de tren de mare viteză. La aceasta se adaugă alte proiecte ambiţioase precum un nou aeroport masiv la Istanbul, cel de al treilea pod peste Bosfor şi un canal paralel strâmtoarea Bosfor-Dardanele. Erdogan susţine că toate aceste proiecte sunt necesare pentru a face din Turcia una din primele zece economii ale lumii până în 2023. (Sursa: Agerpres)