Tudorel Toader a făcut vineri un gest fără precedent. El a decis să le retragă acreditarea la Ministerul Justiției ziariștilor incomozi. Aceștia nu au făcut altceva decât să-i adreseze o serie de întrebări care nu au fost pe placul ministrului. Imediat, Tudorel Toader a trecut la amenințări și în secunda doi la fapte.
Astfel, ziaristul Pro TV Ovidiu Oanță a anunțat pe pagina sa de socializare că Ministerul Justiției i-a retras acreditarea. “Ministerul Justitiei refuza nejustificat sa ma mai acrediteze dupa ce in repetate randuri Tudorel Toader mi-a spus ca imi va interzice accesul in minister, revoltat de intrebarile mele deranjante!”, a comentat Ovidiu Oanță pe Facebook. La puțin timp a mai apărut o victimă. Jurnalista Ionela Arcanu de la Realitatea TV a anunțat fix aceeași măsură care s-a luat împotriva ei. ”Am primit interzis la Ministerul Justitiei anul acesta. Aveti mai jos explicatia lui Tudorel Toader”, a scris Arcanu pe Facebook.

Spre seară, au venit și explicațiile lui Tudorel Toader. El a susținut că „un post tv nu isi exercita libertatea de informare doar prin intermediul cuiva care nu intelege sa respecte regulile minimale”. cu câteva ore mai devreme, el a mai avut postare în acest sens, în care a vorbit despre respectarea clauzelor de acreditare. “In documentele de acreditare la MJ , exista o clauza prin care se prevede-” ma angajez sa respect regulile de conduit. In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze!”, a spus ministrul Justiției. Când i s-a atras atenția că “si Constitutia spune: ARTICOLUL 31 (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”, Tudorel Toader a replicat: “Nu poate fi ingradit ! Aici era vorba despre respectarea normelor de conduita !”
În urmă cu două săptămâni ministrul Tudorel Toader i-a amenințat pe ziariști într-o declarație de presă că le va retrage acreditările dacă aceștia continuă să îi pună întrebări. La acel moment, Ovidiu Oanță l-a întrebat pe ministru ce notă și-ar da.

Redăm integral amenințarea lansată de Tudorel Toader:
Reporter: Ce notă v-aţi da, domnule ministru, şi ce notă credeţi că v-ar da societatea?
Tudorel Toader: Vă promit următorul lucru: am pe masă solicitarile de reacreditare, în masura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit voi acţiona în consecinţă, va rog aşadar să respectaţi.
Reporter: Aţi promis la începutul mandatului că faceţi conferinţe săptămânale.
Tudorel Toader: Vă rog să respectaţi.
Reporter: Ar trebui să avem ocazia să punem întrebări.
Tudorel Toader: Ştiu.