Trump a spus la Minneapolis că oamenii din zonă văd deja rezultatele unei evaluări insuficiente a refugiaţilor, în comunitatea de musulmani somalezi.

El a subliniat, la mitingul organizat într-un hangar aviatic, că ceea ce se întâmplă în Minnesota este un “dezastru”. “Unii dintre ei (musulmani – n.r.) se alătură ISIS (Statul Islamic – n.r.), îşi răspândesc vederile extremiste în toată ţara”, a afirmat el.

Somalezii au început să ajungă la Minnesota la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, fugind de războiul civil din ţara aflată în Cornul Africii. Circa 39.000 de membri ai acestei comunităţi locuiesc în stat, arată datele oficiale din 2014.

Tot duminică, la un miting organizat la Sterling Heights, Trump a subliniat că ceea ce se întâmplă în Michigan, stat cu mai multe oraşe unde trăiesc comunităţi musulmane, este “scandalos”.

“Aici, în Michigan, aţi văzut clar problemele provocate de programul de refugiaţi (…). Vă pune securitatea în pericol şi pune o presiune enormă asupra şcolilor şi resurselor comunităţii voastre”, a spus Trump la Sterling Heights.

“O administraţie Trump nu va permite nici un refugiat fără susţinerea comunităţii locale”, a adăugat el.

Trump a avut mitinguri în ambele state înainte de alegerile prezidenţiale de marţi, deşi atât Michigan, cât şi Minnesota susţin, de regulă, democraţii în cursa pentru Casa Albă.

Organizaţiile musulmanilor americani l-au criticat pe Trump pentru comentarii precum aprobarea controalelor poliţiei pe bază de rasă, ca tactică antiterorism. Republicanul a cerut iniţial interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite. El şi-a revizuit ulterior poziţia, cerând oprirea imigraţiei din aşa-numite regiune “predispuse la terorism:, până când vor fi introduse măsuri ample de control.

Clinton a salutat planul preşedintelui democrat Barack Obama de a accepta 10.000 de refugiaţi sirieni în 2016 şi a spus că Statele Unite pot face mai mult.

Trump a avertizat în repetate rânduri că primirea de refugiaţi din Siria va importa “generaţii de terorism, extremism şi radicalizare”. În aceste condiţii, el a sugerat crearea unor “zone sigure” în Orientul Mijlociu, unde se vor putea refugia cei care fug de violenţele comise de Statul Islamic în Siria.