În opinia lui Trump, serviciile coordonate de acesta au făcut declaraţii despre amestecul Rusiei în campania electorală, relatează AFP, citată de agerpres.

Conform informațiilor apărute în mass-media, președintele Trump s-a înfuriat când a aflat despre o informare a Comisiei pentru Informaţii Secrete a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. Nu este clar dacă preşedintele s-a opus acestui demers, dar se pare că Shelby Pierson, consilieră a lui Maguire, a afirmat atunci că Rusia se amestecă din nou în campania pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta prin promovarea realegerii lui Trump.

Cotidianul New York Times a scris că preşedintele a fost deosebit de enervat de prezenţa lui Adam Schiff. Congresmanul democrat este cel care a condus ancheta Camerei în urma căruia s-a deschis procesul de impeachment (destituire) a lui Trump, sub acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului.

Meguire era considerat favorit

Se pare că Maguire era considerat favorit pentru numirea permanentă la conducerea comunităţii naţionale de informaţii. Ziarul Washington Post a afirmat că Trump s-a răzgândit când a aflat despre audierea clasificată ca secretă din comisia parlamentară. Potrivit publicaţiei, în timpul unei întrevederi care a avut loc săptămâna trecută în Biroul Oval al Casei Albe, preşedintele i-a reproşat directorului lipsa de loialitate a subordonaţilor acestuia.

Joi seara, Schiff a comentat pe Twitter arătând că se aşteaptă din partea serviciilor secrete să informeze Congresul despre orice ameninţare de amestec din străinătate în alegerile din SUA. Dacă aceste informaţii sunt adevărate şi preşedintele se amestecă, atunci acesta periclitează din nou eforturile de a opri orice amestec din afara ţării, a apreciat congresmanul, adăugând că este ‘exact ceea ce am avertizat că va face’ Trump.

După ce Senatul cu majoritate republicană l-a achitat în procesul de impeachment, Trump a început să facă curățenie și a destituit mai mulţi oficiali, în special din Departamentul Justiţiei, din Consiliul de Securitate Naţională şi de la Pentagon, apreciind că nu îi sunt loiali. Printre alţii, au fost demişi locotenent-colonelul Alex Vindman şi ambasadorul pentru Uniunea Europeană Gordon Sondland, martori în ancheta Camerei Reprezentanţilor, şi John Rood, numărul trei în ierarhia Departamentului Apărării.

Trump a găsit și un înlocuitor. Președintele SUA l-a desemnat în locul lui Maguire pe Richard Grenell, ambasadorul Statelor Unite în Germania.