Cel puţin alte cinci ţări arabe, pe lângă Sudan, vor să facă pace cu Israelul, a anunţat, vineri, preşedintele Donald Trump.

„Avem cel puţin cinci care vor să vină (să facă pace) şi vom avea şi mai multe în curând”, a declarat liderul de la Casa Albă într-o conversaţie telefonică iniţiată din Biroul Oval cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi cu cel al Sudanului Abdallah Hamdok.

Cu puţin timp înainte, Casa Albă anunţase că Sudanul şi Israelul au fost de acord să îşi normalizeze relaţiile.

În plus, liderul de la Casa Albă a mai declarat că se aşteaptă ca Arabia Saudită să se numere printre statele arabe care îşi vor normaliza relaţiile cu Israelul, la scurt timp după anunţul referitor la Sudan.” Ne aşteptăm ca Arabia (Saudită) să fie una din aceste ţări” care sunt pregătite să anunţe normalizarea relaţiilor lor cu Israelul, a declarat Donald Trump din Biroul Oval.

Sudanul a confirmat vineri seara normalizarea iminentă a relaţiilor sale cu Israelul, care ar urma să pună capăt unor decenii de ostilităţi între cele două ţări, scrie Agerpres.

„Sudanul şi Israelul au fost de acord să îşi normalizeze relaţiile, să pună capăt stării de agresiune dintre ele”, a informat televiziunea de stat sudaneză, referindu-se la o declaraţie comună a Sudanului, Statelor Unite şi Israelului.

Sudan nu va mai fi considerat un stat care susţine terorismul

În acest context, Donald Trump va retrage Sudanul de pe lista statelor care susţin terorismul, a anunţat vineri Casa Albă.

Preşedintele SUA „a informat Congresul american cu privire la intenţia sa de a reconsidera în mod oficial desemnarea Sudanului drept stat susţinător al terorismului”, a indicat executivul de la Washington, apreciind că acesta este un „moment esenţial” pentru Sudan şi relaţiile dintre Washington şi Khartoum.

Casa Albă a precizat că autorităţile de tranziţie din Sudan au plătit 335 milioane de dolari în cadrul unui acord de despăgubire pentru victimele americane ale atentatelor.

„Astăzi este un pas crucial înainte în relaţiile SUA – Sudan şi marchează un punct de cotitură pentru Sudan”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany. Congresul american urmează să ia acum măsuri legislative pentru a finaliza procesul.

Trecerea Sudanului pe lista statelor care susţin terorismul a rezultat din comportamentul precedentului regim de la Khartoum, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat după ample proteste, în 2019.