Preşedintele SUA ”a informat Congresul american cu privire la intenţia sa de a reconsidera în mod oficial desemnarea Sudanului drept stat susţinător al terorismului”, a indicat executivul de la Washington, apreciind că acesta este un ”moment esenţial” pentru Sudan şi relaţiile dintre Washington şi Khartoum.

Casa Albă a precizat că autorităţile de tranziţie din Sudan au plătit 335 milioane de dolari în cadrul unui acord de despăgubire pentru victimele americane ale atentatelor.

”Astăzi este un pas crucial înainte în relaţiile SUA-Sudan şi marchează un punct de cotitură pentru Sudan”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany.

Congresul urnează să ia acum măsuri legislative pentru a finaliza procesul.

Trecerea Sudanului pe lista statelor care susţin terorismul a rezultat din comportamentul precedentului regim de la Khartoum, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat după ample proteste, în 2019.

Un succes pentru Donald Trump

Cu toate că Donald Trump nu a făcut nicio menţiune la Israel într-un tweet în care a anunţat decizia referitoare la Sudan, apropierea dintre Israel şi o altă ţară arabă ar reprezenta un nou succes pentru liderul de la Casa Albă care candidează pentru realegerea sa în funcţie, pe 3 noiembrie.

Desemnarea Sudanului ca stat sponsor al terorismului datează din 1993, de pe vremea liderului Omar al-Bashir, care a fost înlăturat de la putere, iar guvernul de tranziţie are dificultăţi să obţină urgent relaxarea datoriilor şi finanţare externă.

Mulţi din Sudan afirmă că această desemnare, impusă în 1993 deoarece guvernul SUA considera că guvernul finanţează grupuri militante, este în prezent nemeritată, având în vedere că Bashir a fost înlăturat anul trecut, iar Sudanul cooperează de mult timp cu SUA pentru combaterea terorismului.