Donald Trump a afirmat marţi că a preconizat ‘eliminarea’ preşedintelui sirian Bashar al-Assad în 2017, însă şeful de atunci al Pentagonului, Jim Mattis, s-a opus, transmite AFP, notând că declaraţia contrazice spusele anterioare ale preşedintelui american.

‘Aş fi preferat să-l eliminăm. Am vegheat ca acest lucru să fie planificat’ după atacul chimic din aprilie 2017 atribuit regimului lui Bashar al-Assad, a declarat Trump la postul Fox News.

El a fost întrebat în Biroul Oval cu privire la un pasaj din cartea ‘Fear: Trump in the White House’ a jurnalistului Bob Woodward, potrivit căruia preşedintele l-ar fi convocat pe ministrul apărării, Jim Mattis, şi i-ar fi spus, în termeni foarte direcţi, că dorea ca preşedintele sirian să fie asasinat.

‘Mattis nu voia să o facă. Mattis era un general mult supraestimat şi m-am despărţit de el’, a spus Donald Trump marţi.

În septembrie 2018, Trump a afirmat, dimpotrivă, că nu discutase niciodată cu şeful Pentagonului despre eventuala asasinare a lui Bashar al-Assad.

‘Nici măcar nu s-a discutat vreodată acest lucru (…). Nu a fost nici măcar avut în vedere’, a spus Trump la acel moment.

La 20 decembrie 2018, Jim Mattis a anunţat că demisionează, criticând mai ales strategia diplomatică a lui Donald Trump după anunţul despre retragerea trupelor americane din Siria.

Rusia și Siria își consolidează cooperarea economică

Pe de altă parte, săptămâna trecută, preşedintele sirian Bashar al-Assad a primit la Damasc, o delegaţie de rang înalt din Rusia, pentru a discuta despre cooperarea economică între cei doi aliaţi, în scopul atenuării impactului sancţiunilor impuse de Occident regimului sirian.

Delegaţia a avut o întâlnire cu Assad, care a subliniat hotărârea guvernului său de a continua cooperarea cu aliatul rus, pentru a pune în aplicare acordurile bilaterale şi a asigura „succesul investiţiilor ruse în Siria”, a anunţat preşedinţia siriană.

Participanţii au evocat posibilitatea unor noi acorduri „în interesul celor două ţări şi care ar permite atenuarea consecinţelor sancţiunilor” împotriva Siriei, a adăugat preşedinţia siriană.

De mai multe luni, economia Siriei este în cădere liberă. Criza a fost accentuată de sancţiunile prevăzute în aşa-zisa „Lege Caesar”, adoptate de Washington la mijlocul lui iunie şi venite să se adauge sancţiunilor deja impuse de Occident.