Președintele Camerei Reprezentanților declară că a discutat cu Șeful Statului Major, pentru a se asigura că ” un Trump foarte instabil nu ar putea lansa un atac nuclear în ultimele zile de președinție”.

Președintele încă în funcție al SUA, Donald Trump, a dat asigurări că va exista o tranziţie paşnică a puterii, pe 20 ianuarie și îi va permite lui Joe Biden să își preia mandatul.

Cu toate acestea, Trump a anunțat că nu va fi prezent la ceremonia de învestire, în condițiile în care continuă să acuze existența a numeroase fraude în timpul alegerilor.

După ce Congresul a validat oficial victoria preşedintelui ales, Joe Biden, în Colegiul Electoral, Trump se vede lăsat fără mijloace legale de a împiedica inevitabilul.

”Atacul dezechilibrat asupra țării și a democrației noastre”

Cu toate acestea, Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, le-a transmis vineri într-o scrisoare colegilor deputați că a vorbit cu Șeful Statului Major Interarme, generalul Mark A. Milley, despre menținerea în funcție a unui ”președinte instabil”, care acces la butonul nuclear.

”Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacul său dezechilibrat asupra țării noastre și a democrației noastre”, a spus Pelosi, potrivit Washington Post.

Scrisoarea ei a venit la scurt timp după ce Trump a scris pe Twitter că nu va participa la inaugurarea președintelui Joe Biden, pe 20 ianuarie, încălcând astfel tradiția de lungă durată, simbol al unui transfer pașnic de putere.

Al 25-lea amendament

Democrații privesc din ce în ce mai mult spre o procedură de punere sub acuzare a lui Donald Trump, în urma violențelor de la Capitoliu, dacă vicepreședintele Pence și oficialii cabinetului lui Trump nu îl scot din funcție în temeiul celui de-al 25-lea amendament care permite înlocuirea unui președinte ce nu mai este in opacitate de a-și îndeplini atribuțiile.

”Încă sperăm să aflăm cât mai curând posibil un răspuns pozitiv dacă el și Cabinetul își vor onora jurământul față de Constituție și poporul american”, a mai scris Nancy Pelosi.

”Dacă președintele nu renunță la funcție de bună voie, Congresul va continua procedurile”, a mai completat ea.