Donald Trump, în continuare președintele în exercițiu al Statelor Unite, i-a interzis șefului de cabinet al vicepreședintelui Mike Pence să mai calce pe la Casa Albă de miercuri, când Pence i-a transmis lui Trump că nu are de gând să își depășească rolul constituțional în cadrul procedurii de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, scrie Business Insider.

Donald Trump l-ar învinui pe șeful de cabinet al lui Pence, Marc Short, pentru faptul că vicepreședintele a refuzat să încalce Constituția în cadrul procedurii. Short l-ar fi sfăuit pe Pence în legătură cu limitele rolului său ca președinte al Senatului în cadrul procedurii, potrivit digi24.ro.

Decizia lui Pence, considerată o trădare de Trump

Trump a considerat decizia lui Pence drept o trădare, deși cel din urmă nu avea nicio autoritate să decidă de unul singur cine va fi următorul președinte. Înainte de începerea procedurii, Pence le-a transmis colegilor săi din Congres, într-o scrisoare, că nu are de gând să își depășească rolul formal și că autoritatea de a schimba rezultatul alegerilor nu îi este conferită de Constituția americană.

„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă. Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite. “Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.

Lui Trump nu i-a păsat de ce se întâmplă la Capitoliu

Conform unor surse din staff-ul vicepreședintelui , Donald Trump și alți oficiali de la Casa Albă nu au fost interesați să afle ce i s-a întâmplat lui Pence după pătrunderea indivizilor înarmați în clădirea Capitoliului. Mike Pence se afla împreună cu soția și fiica în clădire, iar huliganii instigați și radicalizați de Trump urlau pe holuri „unde e Mike Pence?“, fapt ce i-a făcut pe cei trei să intre în panică în acele momente de haos. În aceste condiții, președintele a fost puțin interesat să vadă care este starea lui Pence sau să facă ceva pentru a se asigura că vicepreședintele și familia sa nu au pățit nimic.

„Nu a fost deloc preocupat de faptul că o gloată furioasă pe care a instigat-o să atace Capitoliul ar putea să-l rănească pe vicepreședinte sau pe familia acestuia”, a spus sursa citată de CNN.

Sursele din anturajul vicepreședintelui spun că obiectivul lui Trump a fost să îl transforme pe Pence într-un țap ispășitor pentru trumpiști, care îl văd acum drept unicul vinovat pentru faptul că Trump va pleca din funcție pe 20 ianuarie.