Joe Biden a fost validat de către Congres. Va depune jurământul și va prelua funcția pe 20 ianuarie

Joe Biden a fost validat de către Congres. Va depune jurământul și va prelua funcția pe 20 ianuarie

Congresul SUA a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie care a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

Trebuie menționat că ședința a durat mai mult din cauza evenimentelor violente ce au dus la evacuarea parlamentarilor, pe de o parte, dar și pentru că procedura prevede dezbateri separate ale celor două camere în cazul în care într-unul dintre state este contestat rezultatul, pe de altă parte.

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va depune jurământul și va prelua funcția pe 20 ianuarie. Totuși, până la acea dată, Washington DC rămâne în stare de asediu, cu Garda Națională mobilizată și interdicție de circulație pe străzi după ora 18:00.

Record de voturi

În urma votului popular finalizat la începutul lunii noiembrie, democratul Joe Biden a obţinut un număr record de 81,28 de milioane de voturi, iar preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump 74,22 milioane.

Colegiul Electoral s-a întrunit în toate cele 50 de state și în districtul Columbia pentru a vota oficial președintele și vicepreședintele – următorul pas în procesul de finalizare a alegerii lui Joe Biden ca președinte. Amintim că în cadrul unui sistem care datează din anii 1780, un candidat devine președintele SUA nu prin câștigarea votului popular, ci printr-un sistem indirect, în care Colegiului Electoral alocă voturile celor 50 de state și districtului Columbia, pe baza populației lor.

Proteste violente

America a fost sub asediu în ultimele ore. Validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA a produs adevărate revolte la Capitoliu. În urma bătăilor între poliție și susținătorii lui Donald Trump, 4 persoane au murit, iar câteva zeci au fost arestate. În tot acest timp, Biden este aproape de a fi validat.

Scene teribile la Capitoliu, una dintre clădirile simbol ale Americii. Protestele violente împotriva lui Joe Biden s-au lăsat cu urmări tragice. Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa.

Măcel la Capitoliu

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, decizie impusă de primarul Muriel Bowser.

Alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc. Contee a refuzat să ofere detalii despre identitatea femeii împuşcate mortal de poliţia Capitoliului. Celelalte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.

Congresul SUA s-a întrunit miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.

Distribuiți știrea:
Facebook Twitter WhatsApp

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

Lasă-ne un comentariu legat de această știre printr-un mail la adresa [email protected] și, dacă este cazul, îți răspundem la el în cel mai scurt timp posibil. Încurajăm comentariile argumentate, la obiect, fără injurii sau jigniri, iar cele mai bune dintre ele ar putea ajunge să fie chiar publicate pe site-ul capital.ro.