Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au crescut la sfârșitul lunii trecute, când guvernul kosovar a declarat că documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor eliberate de sârbi nu vor mai fi valabile pe teritoriul Kosovo, la fel cum cele eliberate de Kosovo nu sunt valabile în Serbia.

Întâlniri dure și de lungă durată cu președintele Serbiei

Serbia nu recunoaște declarația de independență a Kosovo din 2008 și consideră în continuare teritoriul ca fiind al său.

Trimisul SUA, Gabriel Escobar, și cel al UE, Miroslav Lajcak, au declarat, după întâlnirea cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, că eforturile de soluționare a problemei disputate vor continua, transmite Associated Press.

Escobar și Lajcak au venit la Belgrad din Kosovo, unde s-au întâlnit miercuri cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti și joi cu liderii sârbi din Kosovo.

„Întâlnire dură și lungă chiar acum cu președintele Vucic”, a fost citat Escobar pe contul de Twitter al ambasadei SUA. „Apreciem angajamentul președintelui față de pace și stabilitate”.

De asemenea, trimisul special al SUA a îndemnat Kosovo și Serbia să se abțină de la violențe.

„Vrem ca ambele părți să se angajeze că nu vor exista violențe”, a declarat Escobar la o conferință de presă pe 26 august la Ambasada SUA din Belgrad. Escobar a mai punctat că discuțiile au fost dificile, „dar am văzut voința de a găsi o soluție, voința de a construi încrederea în acest proces”.

Lajcak a descris discuția ca fiind „dificilă, dar responsabilă”.

Temeri privind noile tensiuni dintre Serbia și Kosovo

Kurti a declarat că a acționat cu reciprocitate față de măsurile din Serbia prin demersul său privind plăcuțele de înmatriculare și documentele. Dar sârbii kosovari au răspuns cu furie, blocând drumurile din nordul Kosovo, dominat de sârbi. Belgradul a acuzat Kosovo că face presiuni asupra minorității sârbe, care respinge în mare parte documentele emise de Kosovo, care sfidează statutul său de stat.

Incidentul a alimentat temerile privind noi tulburări în Balcani, pe fondul incertitudinilor cauzate de războiul din Ucraina și de legăturile strânse ale Rusiei cu Serbia. Kosovo a amânat punerea în aplicare a deciziei până la 1 septembrie, în timp ce Washingtonul și Bruxelles-ul își intensifică eforturile diplomatice pentru a rezolva criza.

Independența Kosovo a fost recunoscută de Washington și de majoritatea țărilor UE, în timp ce Serbia s-a bazat pe sprijinul Moscovei și al Chinei pentru încercarea sa de a păstra fosta provincie. Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după ce NATO a bombardat țara pentru a pune capăt represiunii brutale împotriva rebelilor separatiști de etnie albaneză.