in Programul de guvernare, sursele de finantare sunt vagi: capitalul autohton si investitii straine directe. Pentru revigorarea capitalului autohton, cabinetul Nastase trebuie sa prezinte si pirghiile pe care le va folosi. Pina acum, singura interventie este repunerea i drepturi a Legii nr. 133/1999. Facilitatile acordate pot iviora IMM-urile, dar nu suficient pentru a sustine cresterea propusa. Mai mult, efectele benefice nu pot fi nici imediate, nici de durata.
Dezvoltate itr-un mediu favorabil si discriminatoriu, o data ramase fara sprijinul direct al statului, nu vor mai sti sa ioate singure. Specialistii nu neaga posibilitatea realizarii
obiectivelor propuse de Guvern. Semnaleaza isa punctele care le fac vulnerabile.
Bancherii cred ca inflatia va depasi 30% i acest an
Atingerea unei inflatii de 25% este considerata o tinta mult prea optimista pentru acest an, de catre specialistii din domeniul financiar si bancar. Predictiile acestora trec pragul de 30%. Teodor Buftea, director i Banca Nationala a Rominiei, afirma ca dupa un „scenariu inertial” sunt premise ca inflatia sa scada i acest an, comparativ cu procentajul iregistrat anul trecut (40,7%), dar estimarile sale se opresc i jurul a 30%. Ce presupune scenariul inertial? Absenta socurilor inflationiste emise din interior sau din evolutiile pietelor externe, adica i conditiile i care ajustarile de anul trecut, de exemplu introducerea TVA pentru energia livrata populatiei, explozia preturilor externe la petrol, nu se mai produc i acest an. Fireste, acestora li se adauga socurile fiscale sau factori care nu tin de politica de stat, ca de exemplu, seceta. in anul 2000, aceste influente au reprezentat aproape 10% din inflatia iregistrata.
Aurelian Dochia, analist economic, afirma si el ca o tinta realista pentru inflatia din acest an este 33%. Dragos Iliescu, vicepresedintele UGBI Bank, anticipeaza, de asemenea, o inflatie de cel putin 30%, i 2001.
Bogdan Baltazar, presedintele Bancii Romine pentru Dezvoltare – Groupe SociA