“Ciobanii au o ofertă bogată de miei, dar ţin preţurile prea sus, fiind de 25 lei kilogramul de miel în carcasă şi cu 12-13 lei kilogramul de miel în viu. Este un preţ mult prea mare pentru piaţa internă, dar cei care îşi permit, vor cumpăra un miel întreg de Paşte, unii doar o pulpă, iar alţii deloc”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine, Ion Şerban.
Un alt aliment considerat tradiţional şi care nu poate lipsi de pe masă în zilele de Paşte este cozonacul. Producătorii se pregătesc să vândă şi anul acesta cel puţin şapte milioane de bucăţi. “În perioada sărbătorilor se vând de zece ori mai mulţi cozonaci decât într-o lună obişnuită din an, astfel că se va ajunge la peste şapte milioane cozonaci vânduţi”, potrivit preşedintelui Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu. Cozonacilor fabricaţi în România li se mai adaugă şi cei importaţi, în jur de 500.000 fiind aduşi mai ales din Italia.
Ouă din ce în ce mai ieftine
Pentru că nu se poate Paşte fără ouă înroşite, producătorii se aşteaptă ca în aceste două săptămâni care preced sărbătorile pascale să vândă în jur de 50 milioane de ouă. Chiar dacă au fost problem pe piaţă şi preţul acestora a crescut substanţial, în ultimele zile déjà s-a mai reglat piaţa şi producătorii vând ouăle cu 0,4 lei bucata. După estimările Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, aceste preţuri se vor reduce în zilele următoare cu încă 10%. “Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României vor cumpăra în cele două săptămâni anterioare Paştelui peste 50 milioane ouă”, potrivit preşedintelui UCPR, Ilie Van.
Pentru ca totul să fie perfect, românii nu vor uita nici de sticla de vin aferentă, cel mai vândut fiind în această perioadă cel roşu. Potrivit estimarilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, de Paşte se vor vinde peste 200.000 hectolitri de vin. “Vinul rosu se vinde cel mai bine în perioada sărbătorilor pascale. Vinul rosu sec este cel mai potrivit pentru preparatele pregătite de Paşte. În general, vinul roşu este recomandat pentru carnea roşie şi vinul alb pentru carnea albă”, a arătat directorul PNVV, Ovidiu Gheorghe. Cam 10% din ceea ce se vinde cu această ocazie este din import, românii putând achiziţiona vinuri aduse din Italia, Franţa, Republica Moldova, Spania.