Potrivit acestora, cele trei bănci au împrumutat aproximativ două miliarde de euro de la Banca Centrală a Greciei după data de 21 ianuarie 2015, când utilizarea facilităţii ELA a fost aprobată de Banca Centrală Europeană. Sursele au refuzat să dezvăluie identitatea băncilor care au recurs la această facilitate.

Anterior însă Bloomberg a informat că Eurobank şi Alpha Bank au cerut Băncii Centrale din Grecia acces la linia de finanţare de urgenţă. Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat deschiderea liniei de finanţare de urgenţă pentru băncile greceşti în urmă cu două săptămâni şi urmează să revizuiască miercuri situaţia.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE) însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Cele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.