Tranzacţia are în vedere trecerea în proprietatea TPG a tuturor proprietăţilor deţinute de TriGranit în Polonia şi Slovacia, precum şi o parte din cele de pe piaţa ungară şi croată. Americanii intenţionează să injecteze capital suplimentar în platforma cumpărată pentru a o transforma într-un lider imobiliar regional. În prezent, acţionarii TriGranit sunt milionarii Sándor Demján, Sándor Csányi, Peter Munk şi dezvoltatorul imobiliar Immofinanz. Activele TriGranit rămase nevândute vor fi grupate într-o nouă companie, denumită Gránit Management. După vânzarea TriGranit, Sándor Demján şi Sándor Csányi vor să răcumpere participaţiile lui Peter Munk şi ale Immofinanz şi să rămână unicii acţionari ai Gránit Management.

„Activele din România nu fac parte din tranzacţie. Gránit Management va prelua proprietăţile din România. Deocamdată nu pot comenta despre planurile noastre de dezvoltare, pentru că de abia am semnat acordul de vânzare-cumpărare şi până la finalizarea tranzacţiei, aşteptată pentru luna octombrie, nu putem oferi informaţii suplimentare“, a declarat pentru Capital Árpád Török, CEO al TriGranit, care va continua să conducă compania şi sub noul acţionariat.

În urmă cu două luni, Bogdan Macarie, directorul de dezvoltare al companiei, spunea că TriGranit intenţionează să intre în parteneriate de dezvoltare imobiliară pentru a-şi recupera banii plătiţi pe cele câteva sute de hectare de teren din România, după ce a constatat că vânzarea lor nu i-ar amortiza nici jumătate din valoarea investită iniţial.

Ce are TriGranit în România

Compania are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov, pe care avea în plan să dezvolte o serie de proiecte imobiliare înainte de izbucnirea crizei. Toate loturile TriGranit au fost scoase la vânzare după ce România a ieşit de pe radarul de investiţii al companiei.

„Problema noastră cu terenurile pe care le avem în România este că am plătit destul de mulţi bani pe ele, astfel încât o simplă vânzare care să amortizeze măcar jumătate din preţul plătit iniţial este practic imposibilă. Toate firmele imobiliare au terenurile noastre în portofoliu, le-am spus ce dorim, au venit şi nişte oferte care din păcate nu acoperă nici măcar jumătate din preţul plătit iniţial, astfel încât pentru noi un joint-venture rămâne singura alternativă“, a declarat Bogdan Macarie.

CITIŢI ŞI TriGranit caută parteneri pentru a-şi recupera banii îngropaţi în terenuri româneşti

El a făcut referire la terenul fostei fabrici Marmura Bucureşti, amplasat în cartierul Bucureştii Noi între Penny Market şi sediul RTC (vezi harta alăturat), pe care compania îl deţine şi este dispusă să îl aducă ca aport într-o dezvoltare susţinută de un alt investitor, care ar putea construi birouri sau locuinţe. De asemenea, a menţionat lotul de 22.000 mp din Braşov, amplasat lângă magazinul Hornbach, la ieşirea spre Ghimbav, unde înainte de criză TriGranit avea în plan dezvoltarea unui mall. Un alt teren de care Bogdan Macarie a amintit este cel de peste 200 hectare, localizat la ieşirea din Bucureşti către Constanţa, care a fost destinat unui mega-proiect imobiliar mixt.

„Pentru terenul de lângă Autostrada Soarelui ne gândim la un parc logistic tot în sistem joint-venture. Dezvoltând putem recupera banii plătiţi iniţial pe teren prin acea valoare reziduală în momentul vânzării proiectului. Automat în preţul exit-ului este inclus preţul plătit pe teren, plus un anumit «premium», care noi sperăm să fie cât mai mare ca să se apropie de valoarea plătită pe teren în momentul cumpărării“, a adăugat Macarie.

TriGranit a intrat pe piaţa românească prin intermediul lui Árpád Pászkány, fostul patron al CFR Cluj, care le-a pus la dispoziţie o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mallurile Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, şi ei acţionari în TriGranit. Compania a mai fost implicată şi în celebrul proiect Esplanada, ce trebuia dezvoltat lângă Biblioteca Naţională din Bucureşti într-un Parteneriat Public-Privat. Din cauza problemelor juridice cu terenul, proiectul ce trebuia să înghită un miliard de euro a fost suspendat.

Cine sunt actorii tranzacţiei

„Un dezvoltator imobiliar este asemenea unei fabrici de automobile, se dezvoltă şi apoi se vinde, iar marii investitori financiar cumpără. Rareori păstrăm una sau două clădiri, cum este WestEnd City Center din Budapesta“, a declarat Demján pentru jurnaliştii maghiari. Până s-a ajuns la acordul de vânzare a fost nevoie de mai bine de un an, deoarece s-au vândut zeci de firme.

TriGranit a fost fondată în 1997 cu un capital social de 2 milioane de dolari de către Sándor Demján, Peter Munk, fondul american de pensii AIG şi BERD. Compania a ajuns să dezvolte proiecte în valoare totală de 2,5 mld. euro.

Sándor Csányi este cel mai bogat ungur, cu o avere de 500 mil. dolari în 2014, şi mai deţine participaţii la OTP Bank şi compania petrolieră MOL. Sándor Demján, născut în localitatea de graniţă Berveni din judeţul Satu Mare, a ocupat în 2012 locul patru în topul celor mai bogaţi maghiari, cu o avere estimată la 332 mil. euro. El este fondatorul grupului Demján din care fac parte, printre altele, companiile TriGranit, Gránit Bank şi Arcadom. Grupul Demján a preluat în toamna anului 2013 centrul comercial Atrium din Arad. Canadianul Peter Munk este fondatorul şi preşedintele consiliului de administraţie al Barrick Gold Corporation, cel mai mare producător de aur din lume.

CITEŞTE ŞI Cel mai bogat ungur resuscitează mallul Atrium din Arad

De cealaltă parte, Texas Pacific Group (TPG) este unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, cu active în administrare în valoare de 75 mld. dolari. În 2013, alături de Ivanhoé Cambridge, a cumpărat dezvoltatorul de spaţii logistice P3, iar anul trecut au fost actorii celei mai mari tranzacţii imobiliare realizate în România în 2014. P3 a cumpărat de la CA Immo, cu circa 120 mil. euro, opt depozite şi 40 ha de teren, parte a Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti. Americanii de la TPG Capital mai deţin companiile de consultanţă imobiliară DTZ şi Cushman & Wakefield, intrate într-un acord de fuziune. Ambele branduri sunt prezente în România prin contracte de franciză sau afiliere. Fondul american are o atitudine oportunistă şi un apetit de risc ridicat, fiind inclus de consultanţii imobiliari în categoria „vulture funds“.

CITIŢI ŞI Americanii au ieșit la cumpărături în România