La finalul anului trecut, austriecii de la Wienerberger, liderii producţiei de blocuri ceramice din România, au anunţat achiziţia compania Brikston din Iaşi, numărul cinci pe aceast sector, în urma căreia ar obţine o cotă de piaţă de circa 40%.

„Având în vedere că tranzacţia prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal şi acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, Consiliul Concurenţei a decis deschiderea unei investigaţii. Conform legislaţiei, în maximum cinci luni autoritatea de concurenţă va emite o decizie prin care tranzacţia va fi autorizată sau va fi interzisă sau va fi autorizată cu condiţii“, se arată într-un comunicat al consiliului.

Vânzarea Brikston de către fondul asiatic ADM Capital era aşteptată de mai bine de un an. Investitorul intrase pe piaţa locală în 2014, când a plătit pe Ceramica Iaşi (acum Brikston) în jur de 18 mil. euro şi vrea să iasă trei ani mai târziu cu un câştig estimat la peste zece milioane de euro. La rândul său, Wienerberger era candidatul ideal pentru achiziţie, producătorul fiind într-o perioadă de expansiune după ce, în 2016, a cumpărat fabrica de cărămizi din Buzău a omului de afaceri turc Omer Susli. Austriecii au ajuns acum să deţină cinci din cele 13 fabrici producătoare de cărămidă din ţară.  

Principalii zece producători de cărămidă din ţară estimează pentru anul trecut afaceri cumulate de circa 150 mil. euro, în creştere cu aproximativ 5,3% faţă de rezultatele din 2016. Tranzacţiile din ultimul an concentrează şi mai mult producţia de cărămidă în mâinile a trei producători mari, care cumulează 75% din piaţă.

Reacţia Consiliului Concurenţei vine la scurt timp după ce a avizat tranzacţia prin care producătorul german de materiale de construcţii Xella International va achiziţiona grupul Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii de pe piaţa locală. Nemţii de la Xella International, numărul cinci pe segmentul producţiei de BCA, au semnat un acord cu două fonduri cu capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, privind achiziţia grupului Macon, lider pe acest sector. Prin această mişcare, Xella ajunge să controleze aproape o treime din piaţă.

 

CITITI SI Tranzacţia dintre Xella şi Macon a primit undă verde. Apare cel mai mare producător de BCA

În acest moment, 18 producători de cărămidă şi BCA se luptă pe o piaţă care livrează anual un volum de peste patru milioane de metri cubi de zidărie.