La sfarsitul saptamanii trecute, consortiul format din BRD-Groupe Societe Generale si BRD Invest (societatea de valori mobiliare a BRD) au semnat, impreuna cu reprezentantii Primariei Alba Iulia, contractul de intermediere a emisiunii de obligatiuni municipale ce va fi lansata de acest oras pe piata de capital. „Valoarea emisiunii este de 16 miliarde de lei (cu un miliard de lei peste valoarea insumata a obligatiunilor municipale emise de Predeal si Mangalia), iar perioada de maturitate a acestora este de doi ani”, dupa cum declara domnul Patrick Gelin, directorul general al BRD. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de un milion de lei. Rata anuala a dobanzii ce se va bonifica pentru cumparatorul unei obligatiuni va fi cu 2% mai mare decat media dobanzilor BUBID si BUBOR la trei luni, inregistrate in ultima saptamana de dinaintea platii dobanzilor: s(BUBID3M + BUBOR3M)t/2 + 2%.
„Dobanda pe care o vor primi cumparatorii de obligatiuni municipale va fi apropiata, dar ceva mai mica decat cea de la obligatiunile Predeal (37%) si Mangalia (36%), insa peste cea practicata de Ministerul Finantelor la titlurile de stat. Va fi, probabil, in jurul a 34-35%.”, declara domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Plata dobanzilor va avea loc trimestrial, in vreme ce principalul (suma pe care cumparatorul obligatiunii a imprumutat-o emitentului) se va plati semestrial.
Emisiunea de obligatiuni se presupune ca va putea fi cumparata de doritori incepand cu a doua jumatate a lunii iunie. Urmatorii pasi ce mai trebuie parcursi pana in momentul vanzarii obligatiunilor catre cumparatori sunt: definitivarea prospectului de emisiune (cu o durata de una-doua saptamani), aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNMV) a acestuia (inca doua saptamani, daca nu vor interveni intarzieri cauzate de faptul ca aceasta institutie se afla in prezent in plin proces de schimbare a sediului) si pregatirea efectiva (anuntarea) a vanzarii obligatiunilor (una, doua saptamani).
Distribuirea obligatiunilor municipale se va face prin reteaua proprie a BRD si BRD Invest din Alba Iulia, Ocna Mures, Sebes si Bucuresti (sucursalele Unirea, Dorobanti, Carol, Triumf, Conta si Piata Romana).
Un fapt interesant legat de aceasta emisiune de obligatiuni municipale este acela ca intermedierea ei a fost intens disputata de cinci banci, fie direct, fie prin intermediul societatilor de valori mobiliare (SVM-urile) pe care le controleaza: BRD Invest (SVM a BRD-GSG), IFB FINWEST (societatea de valori mobiliare a West Bank – Cardine Banking Group), BCR Securities (SVM a BCR), Banc Post si de societatea de valori mobiliare a Bancii Agricole-Raiffeisen. Castigatorul – BRD Invest – a reusit sa-si adjudece calitatea de intermediar al emisiunii de obligatiuni, datorita faptului ca „a cerut un comision de intermediere foarte, foarte mic”, dupa cum au declarat surse apropriate tranzactiei. Miscarea BRD a avut, probabil, ca scop castigarea unui avantaj in planul imaginii, palmaresul de doua intermedieri de emisiuni de obligatiuni facand-o cea mai experimentata din domeniu. Consultantul financiar al Primariei Alba Iulia este acelasi ca si in cazul emisiunilor de obligatiuni de la Predeal si Mangalia, firma VMB Partners, care este, de altfel, singura companie din Romania specializata in consultanta pentru emisiuni de obligatiuni municipale.
In septembrie vor fi lansate noi obligatiuni
Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Alba Iulia devine al treilea oras din Romania si primul din Transilvania (daca tinem cont de faptul ca Predealul este la granita dintre Muntenia si Ardeal) ce lanseaza o emisiune de obligatiuni municipale. Banii vor fi folositi pentru refacerea si modernizarea retelei de canalizare a orasului. „Dorim ca pana in luna iunie sa strangem banii pentru a demara lucrarile la canalul colector”, declara domnul Mircea Hava.
Alba Iulia are aproximativ 75.000 locuitori si a realizat in anul 2001 venituri de aproximativ 100 miliarde lei, estimandu-se ca in 2002 sa se ajunga la un nivel de 140 miliarde lei. „Am mai avut credite-furnizor, care s-au derulat in conditii foarte bune. Cred ca am dovedit, prin modul in care le-am achitat pe acestea, ca suntem seriosi”, continua primarul municipiului Alba Iulia.
Conform firmei de consultanta financiara VMB Partners SA, urmeaza ca in lunile septembrie – octombrie sa avem alti emitenti de obligatiuni municipale, in afara primariilor Predeal, Mangalia si Alba Iulia.
    
Caracteristicile emisiunii de obliGatiuni alba iulia

· Valoarea emisiunii: 16 miliarde de lei
· Perioada de maturitate: doi ani.
· Valoarea nominala a unei obligatiuni: un milion de lei,
· Rata anuala a dobanzii: media valorilor dobanzilor la 3 luni, de pe piata interbancara, valori inregistrate in ultima saptamana de dinaintea platii dobanzilor s(BUBID3M + BUBOR3M)t/2 + 2%.
· Plata dobanzilor va avea loc trimestrial in vreme ce principalul se va plati semestrial.
· Momentul lansarii emisiunii: a doua jumatate a lunii iunie.
· Distribuirea se va face prin reteaua proprie a BRD si BRD Invest din Alba Iulia, Ocna Mures, Sebes si Bucuresti (sucursalele Unirea, Dorobanti, Carol, Triumf, Conta, Piata Romana).