Aceasta în condiţiile în care presa elenă a relatat, vineri, că Transgaz este interesat să preia un pachet de 66% din acţiunile DESFA, după ce negocierile guvernului de la Atena cu grupul azer SOCAR au eşuat.

“Se vor face analize dacă este benefic să facem acest pas, dacă este strategic. Se va lua o decizie corespunzătoare dacă vom participa sau nu (la procesul de vânzare a acţiunilor DESFA – n.r.). Decizia este a acţionarului nostru majoritar, adică a statului român”, a subliniat Sterian.

Potrivit acestuia, săptămâna trecută, o delegaţie a Transgaz a efectuat o vizită în Grecia pentru discuţii pe tema dezvoltării coridorului vertical de gaze, care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală.

Sterian a precizat că discuţiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical. Mai mult, la data vizitei în Grecia, negocierile cu SOCAR nu fuseseră declarate ca fiind eşuate, a mai spus reprezentantul Transgaz.

Un articol publicat vineri în cotidianul elen Kathimerini relatează faptul că Transgaz şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia, DESFA, după ce discuţiile dintre autorităţile din Atena şi compania SOCAR din Azerbaidjan au eşuat.

Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţine că oficialii Transgaz au vizitat săptămâna trecută sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi de asemenea au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.

"Reprezentanţii companiei româneşti au informat partea elenă că intenţionează să plătească o sumă similară cu cea propusă de SOCAR (400 milioane de euro), pe care o consideră rezonabilă şi fezabilă. Ei au adăugat că au deja discuţii cu mai multe bănci europene care sunt gata să finanţeze această investiţie românească în Grecia", precizează publicaţia menţionată.