Scandalul care-l priveşte pe Donald Trump în Statele Unite ia amploare, iar Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui american, a adus în această dezbatere şi numele României. Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, luni seara, informaţiile apărute în spaţiul public. Invitat la B1 TV, fostul şef al statului a precizat că nicio numire de procuror din România nu s-a făcut la sugestia Statelor Unite.

„Nu, nu, însă în mod categoric numirea s-a făcut pe propunerea doamnei Macovei, dacă bine îmi aduc aminte, și a doua numire s-a făcut pe înțelegerea dintre mine și Ponta. Deci nicio discuție cu Biden sau cu altcineva. Niciodată”, a declarat Băsescu, întrebat dacă vicepreşedintele Joe Biden a făcut presiuni pentru numirea procurorilor în România.

Traian Băsescu a vorbit şi despre implicarea fostului ambasador Mark Gitenstein la Fondul Proprietatea. „Îmi este foarte greu să vă spun ce informații ar putea să aibă Rudolph Giuliani. Ce vă pot spune cu certitudine este că atunci când vicepreședintele Biden a venit la București, a avut un program extrem de condensant, în care nu cred că a avut timp să se ocupe de afaceri. Pe de altă parte, este foarte adevărat că domnul ambasador Gitenstein a fost numit în Consiliul de Administrație al Fondului Proprietatea (…) Că ambasadorul Gitenstein a devenit membru în Consiliul de Administrație al Fondului Proprietate, aici văd un lucru în neregulă. După ce i s-a terminat funcția și după ce a susținut și înființarea Fondului Proprietate, și licitația pentru câștigarea management-ului (…) Din câte știu, a fost un mare susținător al înființării Fondului Proprietatea. După ce și-a terminat mandatul, a devenit membru în Consiliul de Administrație la Fondul Proprietatea”, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.

Întrebat dacă exista o relație de prietenie între Joe Biden și Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București în acea perioadă, Traian Băsescu a răspuns: „A existat până la un moment. Pe urmă, din câte știu, Gitenstein n-a mai fost în grațiile vicepreședintelui Biden. Este ceea ce știu, n-aș spunea neapărat din bârfă, din discuțiile în zona asta rarefiată a puterii la vârf. (…) Știu sigur că au avut o relație foarte bună, care la un moment dat s-a alterat.”

Fostul preşedinte a mai precizat că, dacă ar fi exista afaceri necurate ale lui Joe Biden în România, el ar fi trebuit să ştie, fiind cel mai bine informat om din ţară.

„Am fost cel mai informat om din România, dar știind foarte probabil doar circa 10% din ce era de știut. Alții au fost sub 10%. Sincer să fiu, nu cred că aici va fi un cârlig cu care să poată fi agățat Biden, mai ales că nu am idee nici despre afaceri ale fiului vicepreședintelui Biden în România. Iar dacă fiul dânsului a făcut afaceri în România, chiar ar fi trebuit să știu (…) Categoric m-ar fi informat (serviciile de informații – n.red.), chiar dacă, să spunem, ei ar fi fost printre cei care ar fi sprijinit o oarecare relație a fiului lui Biden sau a lui Gitenstein legat de Fondul Proprietatea. Chiar dacă ar fi sprijinit-o, mi-ar fi spus că afacerea există, probabil fără să-mi spună că au sprijinit-o”, a mai declarat Traian Băsescu.