"Nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva din societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi, până la sfârşitul anului, funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la cele doua complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei – cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate. Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat", a afirmat şeful statului.

El a precizat că marea problemă a noului program, convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, o reprezintă companiile de stat şi regiile, în contextul în care sectorul privat s-a adaptat la măsurilor impuse de criză.

"Din discuţiile cu reprezentanţii celor trei instituţii (FMI, BM, CE -n.r.) am înţeles şi se confirmă şi în documentele oficiale că sistemul bancar românesc, deşi are un nivel de 12,7% credite neperformante acordate pe piaţa românească, are o bună capitalizare. Capitalizarea este destul de ridicată şi sistemul bancar, per ansamblu, are o solvabilitate de 14,7%", a adăugat preşedintele Băsescu.
SURSA: Agerpres