Au apărut detalii despre cum a fost numit Florin Coldea șef la SRI

Traian Băsescu a dezvăluit, duminică seară, cum l-a promovat pe Florian Coldea de la statutul de funcționar necunoscut la SRI la cel de unul dintre cei mai influenți oameni din România.

„Nu a făcut niciun efort. După răpirea ziariștilor din Irak, convocam șefii de structuri si comandamente. Șeful unei structuri venea cu Coldea, eu îl întrebam pe general si îmi răspundea Coldea. Mi-a făcut o impresie bună și am zis ce sa fac, sa pun un director nou si o sa pun un prim adjunct dintre cei vechi, si atunci am zis îl iau pe acest tânăr ofițer si îl promovez.

Era o necesitate absolută să schimbi la vârf după guvernarea Năstase, si la Parchetul General am adus o procuroare din țară. Am cerut situația direcțiilor din țară, am găsit-o pe Laura Codruța Kovesi. Avea câteva dosare, dar sentințe in instanță conform cererii procurorului”, a declarat Traian Băsescu, în exclusivitate la România TV.

Fostul președinte a dezvăluit că ultima lor întâlnire a avut loc cu mulți ani în urmă, la o Zi Națională a României, când nu au schimbat niciun cuvânt. Șef de facto al SRI și apropiat al celor puternici, în special al fostului președinte Traian Băsescu, Florian Coldea a fost adesea suspectat de implicare în diverse dosare de corupție ale potentaților vremii, atrăgând atenția opiniei publice.

Florian Coldea
SURSA FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Cariera lui Coldea a luat avânt după răpirea ziariștilor în Irak

După numirea sa ca prim-adjunct al SRI în contextul recuperării ziariștilor răpiți în Irak, cariera lui Florian Coldea a cunoscut o ascensiune rapidă. Aceasta a fost însă marcată constant de controverse și acuzații grave, inclusiv cea de a fi „stăpânul statului paralel”.

Numele lui a fost implicat în episoade precum șantajarea a trei judecători de la Curtea Constituțională – Ion Predescu, Nicolae Cochinescu și Aspazia Cojocaru – pentru a obține o soluție favorabilă lui Traian Băsescu în contextul suspendării sale din funcție. Această acuzație a fost adusă de Mircea Geoană, contracandidatul lui Băsescu la prezidențiale. Deși o comisie parlamentară l-a suspendat din funcție, Coldea a fost reinstalat după câteva luni.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, Coldea a fost frecvent acuzat de imixtiune în dosarele de corupție ale unor politicieni, fiind suspectat că diverse interceptări erau obținute ilegal și la momente convenabile pentru cei aflați la putere.

Totuși, Coldea a intrat în conflict și cu fostul președinte Traian Băsescu. Fratele președintelui a fost pus sub urmărire penală și trimis în judecată, iar Elena Udrea și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, au fost filate la Paris. Traian Băsescu a suspectat implicarea serviciilor secrete în ambele cazuri și, după cum a declarat, a fost aproape de a semna demiterea lui Coldea din funcție.

„Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat”, mărturisea fostul președinte în 2015.