Prin înfometare, lagăre de muncă şi execuţii masive, regimul stalinist de la Phenian este responsabil de moartea a milioane de persoane, a afirmat Ken Roth, directorul executiv al Humar Rights Watch.

"Kim Jong-Il", a declarat el, "va rămâne în memorie ca supraveghetorul brutal al unei opresiuni sistematice şi în masă, inclusiv prin voinţa sa de a-şi lăsa poporul să moară de foame", scrie Agerpres.

"Iubitul conducător" lasă o economie muribundă, într-o ţară marcată de o foamete ucigaşă şi grave penurii alimentare ce s-au tot repetat. O treime din populaţie ar suferi în prezent de penurie alimentară, în timp ce alte sute de mii de persoane, considerate de stat ca opozanţi, s-ar afla în închisori.

Sam Zarifi, directorul Amnesty International pentru zona Asia-Pacific, a făcut cunoscut la rândul său că transferul puterii către Kim Jong-Un, fiul ales de Kim Jong-Il pentru a-i succede, a dat naştere la epurarea şi posibila execuţie a "sute de responsabili".

Potrivit informaţiilor strânse de Amnesty, "Kim Jong-Un şi susţinătorii săi vor încerca să-şi consolideze noua putere intensificând represiunea şi înăbuşind orice posibilitate de disidenţă".