Un bătrân de 81 de ani a murit în cursul zilei de sâmbătă în zona de restaurante a unui mall din Botoșani, transmite Monitorul de Botoșani.
Bărbatul s-a prăbușit pur și simplu în timp ce mânca. Se pare că acesta s-ar fi înecat cu o bucată de mâncare și s-a sufocat pur și simplu până la moarte sub privirile a zeci de oameni care filmau totul cu telefoanele mobile. Din păcate nimeni nu a încercat să îl ajute până când nu au venit medicii.

Medicii ajunși la fața locului nu au mai putut face nimic

La fața locului a ajuns totuși în scurt timp un echipaj SMURD care i-a oferit primul ajutor. Cadrele medicale au început manevrele de resuscitare imediat, chiar între mesele restaurantelor. Cu toate că bătrânul a fost resuscitat zeci de minute, a fost în zadar. Mai mult, medicii l-au luat și l-au transportat la Spitalul de Urgențe, sperând că îl vor readuce la viață, însă nu s-a mai putut face nimic.

Vezi video aici

“Din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Probabil a fost o asfixie mecanică, cu un bol alimentar. S-a făcut tot ce e omenește posibil, dar inima nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Nepotul său a primit vestea teribilă de la medici

Se pare că singura rudă a bătrânului, care se afla în oraș, era nepotul său. Acesta trebuia să își serbeze duminică majoratul, însă tragedia de sâmbătă i-a schimbat toate planurile. Tânărul a fost apelat de cei de la spital, de pe telefonul bătrânului și i s-a dat vestea cumplită cu privire la moartea sa.

Manevra Heimlich putea să îi salveze viața

Manevră de salvare de la sufocare (manevră Heimlich) este o manevră pe care oricine ar trebui să o cunoască. Un accident poate interveni oricând şi ar trebui să fim pregătiţi pentru a acordă un minim de ajutor. Manevră Heimlich este aceea pe care trebuie să o executăm atunci când unei persoane i-a pătruns, în laringe/ trahee, un corp străîn (alimente, obiecte etc.) și se sufocă.

Observăm că această persoană se sufocă după următoarele manifestări:

– Nu mai poate respiră, nu poate tuși și nu poate vorbi;

– Se așează într-o poziție de forțare a mușchilor respiratori, aplecat în față;

– Chipul i se înroșește inițial și devine panicat;

– Culoarea pielii se modifică spre albastru.

Aceste modificări apar într-un timp foarte scurt și se datorează privării de oxigen a organismului. Manevră Heimlich poate ajută la scoaterea obiectului sau a mâncării. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tablă înmulţirii.