Redactorul-șef al site-ului „Sputnik i Pogrom”, Yegor Prosvirnin, a murit luni seară la Moscova, după ce a căzut de la etajul unei clădiri din centrul capitalei Rusiei. Înainte de moarte, acesta a prevestit sfârșitul Federației Ruse și planurile liderului rus Vladimir Putin.

În vârstă de 35 de ani, a decedat în urma impactului. TASS susține că jurnalistul era dezbrăcat, beat și sub influența drogurilor înainte de precipitarea de la etaj.

Tragedie în presa din Rusia

Agenția de presă TASS arată că, luni, înainte de incident, Prosvirnin şi familia sa au închiriat un apartament la etajul patru al unui imobil din centrul Moscovei. Conform agenției ruse, înainte de moartea sa, jurnalistul s-a comportat „nepotrivit”, fiind sub influența drogurilor și a alcoolului.

Mai mult, el s-ar fi închis în camera lui, unde a aruncat lucruri pe jos și a spart mobila din jur. În urma scandalului, a fost chemată poliția, iar ofițerii au fost nevoiți să urce în apartament printr-un balcon alăturat. Mai mult, în mâinile acestuia au fost găsite un recipient cu gaz și un cuțit.

Yegor Prosvirnin era redactorul-șef al publicației Sputnik și Pogrom încă din 2012. Acesta își dorea proclamarea Rusiei în stat național al poporului rus, precum și trecerea la standardele și principiile de bază europene (democrație, egalitate, separarea puterilor în stat și principiul „statul este pentru ruși, nu rușii pentru stat”). În anul 2017, publicația sa a fost inclusă de Roskomnadzor pe lista celor interzise și blocate în Federația Rusă.

Martori citați de alte publicații ruse spun că bărbatul ar fi aruncat pe geam un spray cu gaz și un cuțit și apoi a sărit după aceste obiecte.

Echipajul de pe ambulanța sosită la fața locului l-a declarat mort. Fotografii ale cadavrului lui Prosvirnin, întins pe asfaltul bulevardului Tverskoy din centrul Moscovei, au început să circule pe rețelele sociale.

Cine a fost redactorul-șef al site-ului naționalist Sputnik i Pogrom

Născut la Vladivostok, Yegor Prosvirnin a debutat ca jurnalist în domeniul știrilor legate de computere și gaming, însă și-a deschis ulterior site-ul prin intermediul cărora a susținut cauza separatiștilor pro-ruși din Donbas. Presa rusă notează că site-ul lui Prosvirnin a criticat adesea Kremlinul și a prognozat că Federația Rusă „se va prăbuși” iar regimul lui Putin se va confrunta cu un război civil, dar a susținut anterior guvernul rus în timpul anexării Ucrainei.