A murit Radu Negrea, unul dintre cei mai respectați profesioniști din industria financiară din România

Este vorba despre Radu Negrea. Bancherul licenţiat în drept s-a aflat în conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) timp de două decenii, deţinând funcţia de Secretar General.

Radu Negrea a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de vineri, 6 mai, la vârsta de 83 de ani.

ARB deplânge dispariţia bancherului ce a avut mai bine de cinci decenii de activitate financiar-bancară şi aminteşte că acesta a fost unul dintre artizanii înființării Asociației Române a Băncilor după Revoluţie, în anul 1991.

Radu Negrea a contribuit direct la înființarea pilonilor de bază ai sistemului bancar comercial, inclusiv din perspectivă legislativă, care asigură și astăzi funcționarea sectorului bancar românesc.

Cuvintele sunt prea modeste pentru a exprima pierderea unuia dintre cei mai experimentați bancheri care a contribuit la dezvoltarea sistemului bancar românesc, un lider, un reputat profesionist și un diplomat prin excelență, mai transmit reprezentanţii ARB.

O carieră impresionantă în domeniul financiar-bancar

Între 1964 și 1982, Radu Negrea a ocupat funcţii succesive în cadrul Băncii Române de Comerţ Exterior ca economist (1964), şef serviciu (1970), director (1973), consilier al preşedintelui (1978).

Timp de două decenii, între 1991 şi 2011, Radu Negrea a fost membru al Consiliului de Administraţie al Institutului Bancar Român.

Din 1996, el a deţinut şi poziţia de membru al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Între 1992 şi 2011, Radu Negrea a reprezentat comunitatea bancară din România în plan international ca membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Bancare Europene.

România a mai primit o veste tristă, cu doar o zi în urmă

Joi, s-a mai aflat o veste tristă. Doctorul Ionel Moldovan s-a stins din viață. El a fost un foarte cunoscut medic ginecolog, care și-a profesat meseria mai bine de 37 de ani. S-a născut în data de 5 februarie 1953, la Braşov și a fost director al Maternităţii.

Ionel Moldovan şi-a urmat pasiunea. A făcut facultatea la Cluj şi nu a vrut să renunţe la specializarea de obstetrică-ginecologie în favoarea alteia, chiar dacă i s-au recomandat internele sau chirurgia. El a profesat și timp de șapte ani meseria în plin comunism.

Ca ginecolog, nu era în acele vremuri o meserie extrem de ușoră. Despre acele timpuri și despre momentele care l-a marcat a vorbit la un moment dat chiar celebrul medic.

“Miracolul vieţii nu poate fi comparat cu nimic altceva. Mă întâlnesc adesea cu mame care mă strigă pe stradă aratându-mi fericite copilul pe care l-am asistat la naştere. «Uitaţi, domnul doctor, copilul dvs», iar sentimentul pe care îl ai atunci nu poate fi descris în cuvinte.

Este cea mai frumoasă meserie din lume pentru că asişti viaţa venind, iar apoi vezi rezultatul acestei meserii, opera ta, respirând, mergând şi zâmbind pe stradă, alături de mama sa”, a povestit, la un moment dat, medicul Ionel Moldovan.