Submersibilul dispărut a fost distrus într-o „implozie catastrofală” în timpul coborârii, iar toți cei cinci de la bord au murit, a anunțat Garda de Coastă americană.

Au fost găsite resturi ale submarinului

Un vehicul de scufundare robotizat desfășurat de pe o navă canadiană a descoperit joi dimineață un câmp de resturi de la submersibilul Titan pe fundul mării, la aproximativ 488 de metri de epava Titanicului, la 4 km adâncime, într-un colț îndepărtat al Atlanticului de Nord, a declarat presei contraamiralul John Mauger, din cadrul Pazei de Coastă americane.

Titanul, operat de compania americană OceanGate Expeditions, era dat dispărut de când a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de suprafață, duminică dimineață, după aproximativ o oră și 45 de minute de la ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore la cea mai faimoasă epavă din lume.

‘Titan’ se afla în timpul coborârii spre epava navei Titanic, la aproximativ 12.500 de metri sub apă, când a pierdut contactul cu vehiculul de suprafață, duminică. OceanGate Expeditions, care a condus misiunea, a emis, de asemenea, un comunicat în care a precizat că nu există supraviețuitori printre cei cinci bărbați aflați la bordul Titanului.

Toți pasagerii ar fi murit în impozie

Pasagerii erau Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate Expeditions, care pilota misiunea, miliardarul și exploratorul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul său de 19 ani, Suleman, ambii cetățeni britanici, precum și oceanograful francez și renumitul expert în Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, care vizitase epava de zeci de ori.

Contraamiralul John Mauger, de la Pazei de Coastă, a declarat că ancheta privind cele întâmplate este deja în curs de desfășurare și va continua în zona din jurul Titanicului, unde au fost găsite resturi de la submersibil.

„Știu că există, de asemenea, o mulțime de întrebări despre cum, de ce și când s-a întâmplat acest lucru. Acestea sunt întrebări despre care vom colecta cât mai multe informații acum”, a declarat Mauger, adăugând că a fost un „caz complex” care s-a întâmplat într-o zonă îndepărtată a oceanului și a implicat persoane din mai multe țări diferite.

Șansele de recuperare a rămășițelor umane de pe fundul mării sunt probabil slabe, a precizat un oficial al Pazei de Coastă americane numindu-l un „mediu incredibil de neiertător”.

Întrebat despre acest lucru în timpul unei conferințe de presă, contraamiralul John Mauger, din cadrul Gărzii de Coastă a SUA, a declarat: „Vom continua să lucrăm și să căutăm în continuare în zonă, dar nu am un răspuns în acest moment”.