O adevărată tragedie a avut loc în Republica Democrată Congo!

O ambarcaţiune improvizată, care transporta peste 150 de oameni, s-a scufundat

Mai bine de 120 de oameni au murit sau sunt în continuare daţi dispăruţi în urma naufragiului unei ambarcaţiuni pe fluviul Congo.

61 de cadavre fuseseră recuperate până sâmbătă dimineaţa. Este vorba despre 38 de bărbaţi, 13 femei şi 10 copii. Alte 59 de persoane sunt în continuare date dispărute, transmit autorităţile din R.D. Congo, potrivit agenţiei AFP.

Naufragiul a avut loc mai devreme în cursul acestei săptămâni, în noaptea de luni spre marţi, în provincia Mongala, situată în zona de nord-vest a ţării. Din fericire, au existat şi 39 de persoane care au supravieţuit tragicului incident.

Sursa: Al Jazeera

Ambarcaţiunea care s-a scufundat era una improvizată din nouă mai mici, din lemn, legate unele de altele. În lipsa unei liste a pasagerilor, numărul dispăruţilor este estimat în funcţie de capacitatea ambarcaţiunii.

Operaţiunile de salvare continuă. Au fost decretate trei zile de doliu

Nestor Magbado, purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Mongala, a declarat că naufragiul a fost cauzat, cel mai probabil, de supraaglomerarea ambarcaţiunii, în combinaţie cu vremea rea din timpul nopţii.

Amploarea acestei tragedii nu a devenit clară până a ajuns subiect de ştiri vineri seara, fiind apoi confirmată de către autorităţile locale sâmbătă. Autorităţile din Mongala afirmă că au informat imediat autorităţile din capitala Kinshasa despre acest naufragiu, însă au aşteptat apoi pentru mai multe detalii legate de numărul victimelor.

Operațiunile de căutare și salvare continuă, dar speranțele de a găsi şi alţi supraviețuitori sunt din ce în ce mai mici, a mai precizat Nestor Magbado.

Autorităţile locale au decretat trei zile de doliu, începând de luni.

Astfel de tragedii nu sunt o noutate în în Republica Democrată Congo

Astfel de incidente sunt, din păcate, frecvente R.D. Congo, deoarece ambarcaţiunile sunt deseori supraîncărcate cu pasageri și mărfuri. Majoritatea persoanelor care se urcă în aceste ambarcaţiuni nu poartă de multe ori veste de salvare, notează şi Al Jazeera.

Cel puțin 60 de persoane au murit în februarie după ce o navă care transporta 700 de pasageri s-a răsturnat pe râul Congo lângă satul Longola Ekoti, în provincia Mai-Ndombe.

În ianuarie, cel puțin trei persoane, doi copii și o femeie, s-au înecat după ce o barcă de pasageri s-a scufundat în lacul Kivu.

În mai 2020, 10 persoane, inclusiv o fetiță de opt ani, au murit după ce barca de agrement pe care călătoreau se răsturnase în lacul Kivu. În iulie 2010, peste 135 de persoane au murit după ce o ambarcaţiune s-a răsturnat în provincia vestică Bandundu.