„Fără interferențe umane prin defrișare, capturare, ucidere, trafic și consum de animale sălbatice, evoluția și transmiterea coronavirusului ar fi fost foarte puțin probabilă”, scrie Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în raportul său anual privind criminalitatea, după cum transmite Le Figaro.

„Aproximativ 75% din noile boli infecțioase care au afectat oamenii în ultimele trei decenii provin de la animale. Atunci când sunt braconate pe scară largă și comercializate clandestin, fără niciun control al sănătății, potențialul de transmitere este accentuat”, observă UNODC. Pangolinii, identificați ca posibili vectori ai coronavirusului, sunt mamiferele sălbatice cel mai adesea braconate, precizează raportul: confiscări de solzi proveniţi de la aceste animale au crescut de zece ori între 2014 și 2018.

Actuala pandemie ar putea duce la o creștere a traficului, avertizează UNODC: produsele din faună și floră pot fi prezentate ca „remedii” la coronavirus, în special vezica urșilor folosită în medicina tradițională chineză. Raportul notează, de asemenea, că traficul ilegal de fildeş african și de corn de rinocer este în scădere, în timp ce cererea de lemn exotic „a crescut considerabil în ultimele două decenii”.

UNODC își bazează concluziile pe 180.000 de confisări efectuate în aproape 150 de țări care arată că peste 6.000 de specii diferite de mamifere, reptile, corali, pești și păsări au fost confiscate între 1999 și 2019. Nicio specie nu este responsabilă pentru mai mult de 5% din aceste confiscări și nicio țară nu a fost identificată ca fiind sursa a mai mult de 9% din numărul total de confiscări potrivit agenției ONU, rețelele criminale diversificându-şi resursele pe care le exploatează.

„Pentru a reconstrui mai bine după criza coronavirusului, nu ne putem permite să ignorăm criminalitatea legat de fauna sălbatică”, a declarat Ghada Waly, directorul general al Biroului Națiunilor Unite de la Viena. Ea invită guvernele să își consolideze legislația și să îşi îmbunătățească cooperarea internațională.