Ultimele cercetări realizate de specialiștii din domeniu subiniază riscul de transmitere de boli din comerţul cu animale sălbatice din China. Potrivit Reuters, înainte de apariția primelor cazuri de coronavirus, peste 47.000 de animale erau la vânzare în piețele din Wuhan.

Lucrarea a fost publicată în jurnalul Scientific Reports, iar potrivit informațiilor menționate, 38 de specii de animale au fost vândute în 17 pieţe din Wuhan în perioada mai 2017 şi noiembrie 2019, inclusiv 31 de specii protejate.

Amintim faptul că multe dintre primele cazuri de Covid-19 au fost legate de piaţa Huanan din Wuhan, identificată iniţial ca locul unde SARS-CoV-2 ar fi apărut. Cercetările mai arată că unele infectări au fost conectate de alte pieţe din Wuhan, unde au fost detectate şi alte variante de coronavirus.

Astfel, există posibilitatea ca noul coronavirus să fi apărut mult mai devreme, prin traficul de animale.

Pe de altă parte, un alt studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății și China, publicat la finele lunii martie a arătat că nu există rapoarte verificate conform cărora mamifere vii au fost vândute în piaţa Huanan în 2019, deşi raportul a adăugat că există dovezi că acest lucru s-a întâmplat în trecut.

De unde a apărut coronavirusul

Deși în primă fază s-a speculat că noul coronavirus ar fi apărut dintr-un laborator din Wuhan, varianta oficială în acest moment rămâne aceea că ar fi pornit de la liliecii care erau vânduți în piețe.

Totodată, aceași idee este susținută și de studiul realizat de OMS și China, care arată că cel mai probabil ca virusul să fi ajuns la om printr-o specie intermediară, posibil pangolini.

La polul opus, o altă lucrare recentă realizată de cercetătorii din Marea Britanie, China, dar și Canada atestă că nu există dovezi că lilieci vii sau pangolini au fost vânduţi în Wuhan. Cu toate acestea, nurci ratoni, veveriţe şi vulpi erau de vânzare în piețe.

Amintim faptul că după primul focar Covid-19 din Wuhan, China a închis pieţele unde se făcea trafic de animale sălbatice. Totuși, se permite în continuare creşterea unor animale pentru blană sau medicina tradiţională chineză.