Este vorba despre jurnalistul Mălin Bot și Sabin Orcan, directorul NewsWeek România, care au ajuns la jigniri într-un scandal fără precedent. Cei doi au fost în relații foarte bune pe timpul perioadei în care lucrau amândoi la România Liberă.

„I-a pus capac lui Sabin Borcan discuția despre spaga Guvernului pentru #MafiaMedia. Directorul Newsweek vrea să aibă acces la borcanul cu miere de 40 de milioane de euro, pus la dispoziție de Guvernul Orban pentru ziariștii corupți.

Când l-am întrebat public dacă denunță șpaga, i-a sărit tot muștarul din borcan, pe pagina de FB. Asta e, nu poți să vinzi grădinarului castraveți … la borcan”, scrie Mălin Bot pe Facebook.

„Înțeleg că boschetarul de presă Bot face spume la gură ca n-a fost inclus și el în lista instituțiilor media care vor primi publicitate de la stat. Asta pentru că, evident, orice scelerat care umblă cu bățul prin piață se crede o instituție media.

Singurul motiv, mă gandesc, e că guvernul n-a știut la ce categorie sa-l încadreze. Nu există rubrica de cerșetor pe persoană fizică.

N-am timp să ma ocup de el azi, pentru că trebuie sa moderez un eveniment despre digitalizare, cloud, 5G și alte chestii greu de înteles pentru indivizii ca el. Revin imediat ce ma eliberez. Nu de alta, dar n-aș vrea ca secta botaniștilor să rămână în ceață!” a scris Sabin Orcan pe pagina de Facebook.

În discuție  a intrat și cunoscutul jurnalist Lucian Mândruță, care a comentat ironic la adresa lui Mălin Bot. În replică, Bot a spus despre Sabin Orcan că este un ins corupt.

Acuzații grave la adresa lui Sabin Orcan

În trecut, cei doi au mai avut scandaluri plecate, în general, tot de la bani.

”116 mii de euro încasați pe firma nevestei lui Sabin Orcan, in 2017, 104 mii de euro profit net. Bună afacere!

”Numele lui real este Borcan, dar îi e rușine cu el și de aceea are numele de scenă Orcan.

Asta ca să pricepem bine despre ce vorbim, pe ce sume joacă Orcan-Borcan în liga mare. Pe ce bani am fost unii maziliți și sunt eu denigrat sistematic, o treabă profund perversă pentru că avem un public comun în fața căruia Orcan are credibilitate și chiar sunt mulți oameni de bună-credință în fața cărora imaginea mea este afectată de Orcan și subalternii lui.

Nevasta lui Orcan este o „sărmană” bugetară la grădinițele din Voluntari, unde clanul Pandele-Firea taie și spânzură. Ea deține secretul unei afaceri fabuloase. Fără niciun angajat, cu cifră de afaceri de 116 mii de euro raportează un profit de 104.000 de euro, intr-un singur an.

O sută de mii de euro profit din ce? De unde sunt banii? Ar trebui să explice Orcan. Ar trebui să fiți interesați toți cei care credeți că Orcan e de partea bună a lucrurilor. Acesta este prețul pentru serviciile aduse inculpatului fugar Alexander Adamescu? Asta este suma pentru care Orcan a călcat pe cadavrul meu și al jurnalistei Ondine Gherghuț?

De ce ar avea nevoie să lucreze în administrația Firea-Pandele cineva care cu o singură firmă, fără niciun angajat, poate să facă o sută de mii de euro profit pe an? Dacă nu avea nimic de ascuns, de ce Orcan a încasat banii pe firma nevestei și de ce nu și-a încasat banii pe numele lui? Nevasta este acționar principal și principal finanțator oficial al Newsweeek România. În 2016: 70.000 de euro, în 2017 peste 100.000 de euro. De unde sunt banii? #VaVedem”, a scris Mălin Bot pe Facebook.

Sabin Orcan l-a dat afară pe Bot de la România Liberă

În februarie 2017, Sabin Orcan, pe atunci director editorial la România Liberă, l-a dat afară pe Mălin Bot sub pretextul că sunt necesare o serie de reduceri financiare.

”Redacţia România liberă este o echipă mai mică începând de ieri. Ne-am despărţit de doi oameni: Mălin Bot şi Ondine Gherguţ. Sunt doi jurnalişti cunoscuţi la care am renunţat cu regret. Aşa că nu vă aşteptaţi să vă spun ceva rău despre ei.

Motivul despărţirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm. Nu e uşor, ştiu, dar aşa funcţionează economia de piaţă. Nu putem trăi la nesfârşit din banii primiţi de undeva. Aşa că a trebuit să iau această decizie grea. Au plecat Mălin şi Ondine, dar au rămas Răzvan Chiruţă, Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Mihai Duţă, Silviu Sergiu, Petre Bădică şi toţi ceilalţi”, a scris Sabin Orcan pe Facebook.

De atunci, scandalurile dintre cei doi au fost din ce în ce mai mari, iar acuzațiile au fost însoțite de jigniri și chiar dezvăluiri.