Ucraina a anunțat că a semnat acorduri cu toţi operatorii din ţările vecine, inclusiv România, pentru a asigura tranzitul de gaze naturale. Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, noul “Gas TSO of Ukraine”, a semnat acorduri cu toţi operatorii din ţările vecine, şi anume în Polonia, Ungaria, România, Republica Moldova, Slovacia şi Rusia.

Primele gaze rusești au fost livrate deja prin Ucraina

“Acum au fost create toate bazele tehnice şi legale necesare pentru lansarea cu succes a societăţii Gas TSO din Ucraina şi pentru tranzitul continuu de gaze prin sistemul ucrainean din Federaţia Rusă către ţările europene începând cu 1 ianuarie 2020”, a anunţat compania Gas TSO din Ucraina, într-o declaraţie.

Încă din dimineaţa zilei de 1 ianuarie, Gas TSO din Ucraina a raportat că primii metri cubi de gaz au fost deja furnizaţi în UE în cadrul unui nou contract de tranzit.  “De acum înainte, livrarea este în conformitate cu normele europene la punctele de interconectare. Sistemul de tranzit funcţionează normal”, se arată în comunicat.

Acordul cu Gazprom

Anunțul vine după ce ieri a fost făcut anunțul prinvind acordul cu Gazprom. “Ucraina a semnat un contract de tranzit pentru cinci ani”, a anunţat pe pagina sa de Facebook preşedintele Volodimir Zelenski. “Europa ştie că nu o vom abandona”, a adăugat el.

Informaţia a fost confirmată de directorul gigantului rus Gazprom, Alexey Miller, citat de mediile ruse. “A fost semnat un întreg complex de documente”, ceea ce va permite continuarea “tranzitului de gaze naturale după 31 decembrie”, data expirării contractului existent, a declarat el.

Aceste documente finalizează un protocol de acord privind tranzitul semnat la 20 decembrie de cele două părţi după luni de negocieri dificile cu participarea Uniunii Europene.

În pofida acestui acord de principiu, negocierile în vederea finalizării lui s-au arătat, de asemenea, tensionate, provocând temeri legate de un eşec de ultim moment cu riscul de a perturba aprovizionarea ţărilor europene.

Ce prevede acordul

Noul contract prevede că Gazprom va face să tranziteze prin Ucraina cel puţin 65 de miliarde de metri cubi anul viitor, apoi cel puţin 40 de miliarde pe an între 2021 şi 2024, a precizat Volodimir Zelenski potrivit căruia această activitate va aduce Kievului “peste şapte miliarde de dolari” în total.

Contractul face parte dintr-un acord mai larg pentru care Gazprom a plătit vineri 2,9 miliarde de dolari (amendă şi dobânzi) omologului său ucrainean, Naftogaz, menit să pună capăt unui îndelungat proces în faţa instanţelor internaţionale.

În schimb, Naftogaz a abandonat toate celelalte procese vizând Gazprom în Ucraina şi în Occident.

Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.