Toți șoferii sunt obligați, potrivit Codului Rutier, să dețină în mașină un kit de siguranță auto, care cuprinde o trusă medicală, un triunghi reflectorizant și un extinctor.

Poliția Rutieră efectuează în mod constant verificări în trafic pentru a se asigura că șoferii au în mașină acest kit de siguranță, care include o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și cel puțin un extinctor.

Important de menționat este că atât trusa medicală, cât și extinctorul au o valabilitate limitată, și trebuie înlocuite periodic.

Ce condiții trebuie să îndeplinească ambalajul trusei sanitare

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească anumite condiții, conform Ordinului nr. 987/2007, printre care asigurarea unei etanșeități adecvate pentru protejarea conținutului împotriva prafului, umidității, carburanților și uleiurilor, prin intermediul unui sistem de închidere ferm.

Acesta trebuie să fie dimensionat, totodată, corespunzător pentru a depozita și proteja componentele trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să includă denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului, precum și denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, dacă este cazul.

Componentele trusei sanitare auto pot fi înlocuite de către utilizator cu produse care au aceleași caracteristici atunci când expiră termenul de valabilitate al acestora, respectând cerințele stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Amenda pentru lipsa kit-ului de siguranță

În condițiile în care poliția constată că aceste elemente din kit-ul de siguranță sunt expirate sau pur și simplu nu există, șoferii riscă să piardă 4 sau 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

În același timp, Codul Rutier îi obligă pe șoferii de vehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să dețină în plus în acest kit de siguranță o vestă reflectorizantă. În cazul în care vor fi nevoiți să facă o reparație la mașină pe un drum public, sunt obligați să poarte acest element reflectorizant.

În anul 2023, un punct de amendă este 145 de lei. Conform Codului rutier, șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, nu vor avea permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care au fost primite sau după trecerea perioadei de suspendare pentru cumul de puncte, potrivit ProMotor.