Comisiile reunite de economie, buget şi juridică ale Camerei Deputaţilor au dat, marţi, un aviz favorabil pentru proiectul de lege care modifică Legea privind plafonarea dobânzilor, informează Mediafax. Proiectul de lege avizat prevede completarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală renumeratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

Proiectul prevede plafonarea dobânzii anuale la 2,5 ori a dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare şi imobiliare, cu o perioadă mai lungă de zece ani. În cazul creditelor de consum, dobânda este plafonată, conform acestui proiect de act normativ, la 18% pe an. Acest nivel se aplică creditelor de sub zece ani şi care nu sunt garantate cu imobile

În plus, pentru creditele de sub 3.000 de euro, dobânda nu poate depăşi nivelul de 50%. Proiectul de act normativ mai prevede că aceste dispoziţii „se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele-interese moratorii”.“Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare”, se precizează în proiectul citat.