Alina Gorghiu: Un copil de 8 ani a ajuns la reabilitare din cauza drogurilor!

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat luni că în perioada cuprinsă între septembrie anul trecut și februarie anul acesta au fost înregistrate doar 7 sesizări la nivel național în ceea ce privește traficul de droguri. Aceasta a subliniat necesitatea unui efort suplimentar pentru a conștientiza tinerii asupra problemei și pentru a-i încuraja să sesizeze atunci când observă astfel de situații.

De asemenea, ministrul a menționat că în săptămâna precedentă s-a discutat despre cazul unui copil în vârstă de 8 ani care a ajuns la reabilitare din cauza consumului de droguri.

Ministrul Justiției a subliniat că fenomenul consumului de droguri în școli este sesizat de către autorități într-un număr foarte mic de cazuri, cu doar 7 sesizări înregistrate la nivel național între septembrie anul trecut și februarie anul acesta.

”Un caz a fost într-o scoală generală şi 6 în licee, niciuna din sesizări la nivelul judeţului Argeş. Faptul că sunt atât de puţine sesizări însă către autorităţi, pe mine mă face să fac un apel şi să înţelegem că este nevoie de un efort suplimentar, să îi facem pe tineri să conştientizeze problema. Şi să sesizeze când este o problemă.

Săptămâna trecută, un specialist în antidrog, chiar săptămâna trecută a vorbit public despre cazul unui copil de 8 ani care a ajuns la reabilitare pentru consum de droguri. La noi în judeţul Arges au fost mulţi tineri care au avut nevoie de îngrijiri medicale, în cazul consumului de droguri, cel mai tânăr a avut 14 ani”, a spus ministrul într-o conferinţă.

Alina Gorghiu a precizat că la nivel național au existat programe de educație juridică, desfășurate de specialiști în aproape 1700 de școli, în cadrul cărora „avocați, procurori, judecători și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au participat, angrenând un număr de 690 de specialiști”.

”În Argeş vorbim de un total de 300 activităţi de educaţie juridică. Astăzi o să avem o reuniune cu peste 100 de elevi pe tematica droguri şi violenţa în şcoli”, a mai spus Gorghiu, adăugând că tinerii uită uneori cât de fină este linia între teribilism şi infracţiune, între o glumă şi o faptă penală.

Natalia Intotero: Peste cinci ani este prea târziu pentru realizarea centrelor pentru dependenţi

Și ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a vorbit luni, la Brașov, pe aceeași temă. Ea a spus că deocamdată nu a primit niciun răspuns concret în legătură cu problema lipsei centrelor de stat pentru tratarea tinerilor dependenți.

Ea a transmis autorităților competente că termenul de cinci ani, pe care acestea l-au avansat, este prea îndepărtat.

Natalia Intotero
Natalia Intotero / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

„Sper ca această problemă să se rezolve în cel mai scurt timp. Ştiu că la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog se lucrează, alături de Centrul Naţional de Sănătate Mintală, pentru realizarea acestor centre şi se încearcă să se obţină finanţare europeană. Mi-aş dori să fie cât mai rapid, nu doar – aşa cum au spus unii – în următorii cinci ani, pentru că peste cinci ani este mult prea târziu.

Sunt câteva ONG-uri care desfăşoară această activitate, dar sunt contra cost, însă sunt familii care nu au această posibilitate, dar sunt şi copii şi tineri din sistemul de protecţie socială, pentru care este foarte greu să găseşti sursă de finanţare pentru a plăti o astfel de recuperare, care durează un an. De aceea, ceea ce putem noi face, de la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, este să desfăşurăm această prevenţie.

Ne-am exprimat intenţia că dacă putem fi folos, noi ajutăm şi aşteptăm un ecou la această propunere în grupul de lucru din CSAT”, a precizat Natalia Intotero, menţionând că există mai multe clădiri în ţară, amenajate în acest scop în urmă cu 20 de ani, unde nu s-a desfăşurat niciun fel de activitate.

Totodată, Natalia Intotero a subliniat că dorește să colaboreze cu reprezentanții ONG-urilor care desfășoară activități de recuperare a tinerilor dependenți și că este deschisă la dialog în cazul în care aceștia au propuneri pentru îmbunătățirea legislației.

Ministrul a participat luni la Brașov la evenimentul de închidere a Campaniei „Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri”, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și finanțat de Comisia Europeană. La eveniment au participat sute de elevi și studenți din Brașov, desfășurat la Teatrul Sică Alexandrescu.

„Este o campanie diferită pentru că, de această dată, oficialităţile ascultă şi de aceea felicit toţi tinerii care au acceptat să fie ambasadorii acestei campanii şi care au fost selectaţi din centrele universitare şi apoi au fost pregătiţi să transmită un mesaj, unul cu emoţie, care să ajungă la sufletul tinerilor, copiilor, părinţilor, bunicilor din România, pentru că este o problemă de familie şi implicarea noastră, a tuturor duce mai departe la starea de sănătate a societăţii noastre.

Le mulţumesc şi celor de la Teen Challenge care îşi vor expune viaţa încercând să-i oprească de la tentaţii pe toţi cei care vor să încerce o experienţă nouă, una care poate să ducă la deces”, a punctat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.