La nivel mondial clasamentele privind facultatile includ in mod obligatoriu criterii ce se refera la parcursul profesional al absolventului imediat dupa incheierea cursurilor. Din pacate in Romania nu exista aceste date, fapt ce contribuie la dezechilibrul de pe piata muncii: multi absolventi pe specializari ce nu sunt cautate de catre angajatori sau prea putini specialisti in domenii in care se recruteaza puternic.

Topul a fost realizat atat prin sondaj aplicat la peste 100 top companii, cat si prin interpretarea datelor legate de facultatile cautate de catre angajatori in baza de CV-uri BestJobs.

In topul profilelor cautate de catre angajatori pe primele trei pozitii se regasesc:
1. Facultatea de Electronica
2. Facultatea de Instalatii
3. Facultatea de Limbi si Literaturi Straine

Topul este continuat de catre facultati cu profil tehnic: constructii, mecanica, chimie, automatica si calculatoare. In Top 10 Facultati cautate de catre angajatori in CV-uri se regasesc si facultatile de drept, litere si stiinte economice. Alte specializari cautate de catre angajatori sunt fizica, telecomunicatii, psihologie si transporturi.

Studiul a vizat perceptia angajatorior privind gradul de pregatire a absolventilor unei facultati, precum si a nominalizarii celor mai bune institutii de invatamant din cadrul fiecarui profil. In studiu au fost incluse 37 de universitati.

BestJobs a intrebat angajatorii daca exista universitati pe care le evita in alegerea angajatilor. Intrebarea a fost de tip deschis, fara variante de raspuns.
– 25% din angajatori au raspuns `Nu`, nu evita absolventii unor anumite universitati
– 25% au spus ca evita universitatile particulare
– 46% au si nominalizat "Spiru Haret" ca si universitate pe care o ocolesc in procesul de recrutare

"Candidatii interogati in cadrul unui sondaj BestJobs privind motivul pentru care au ales sa urmeze o facultate au raspuns in marea lor majoritate ca acesta a fost gasirea unui job mai bun. Sondajul BestJobs realizat in randul angajatorilor demonstreaza ca nu este suficient sa ai studii superioare, importanta fiind si facultatea absolvita. Astfel, putem sprijini proaspat absolventii de liceu sa ia o decizie buna in alegerea facultatii, precum si pe cei care au absolvit deja o facultate, dar care vor sa urmeze o a doua specializare." Madalina Maris, BestJobs

Sondajele au fost efectuate la nivel national pe pagina de candidati si de angajatori. Acestea fac parte dintr-o serie de sondaje BestJobs ce masoara opinia utilizatorilor intr-o varietate de subiecte legate de locul de munca, economie si cariera. Pentru a vedea topul bestjobs, click aici.