Colonelul rus Timur Myasnikov, de la Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU), a fost împușcat de trei ori în timpul atacului terorist din Rusia.

El a fost sub îngrijirea medicilor timp de trei zile. Din nefericire, însă, nu a mai supraviețuit și a decedat, conform informațiilor furnizate de Nexta.

A murit colonelul rus Timur Myasnikov din GRU

Timur Myasnikov a participat la operațiuni militare în Kosovo și Tadjikistan. În ultimii doi ani a fost implicat în războiul din Ucraina.

Timur Myasnikov a fost membru al unei brigăzi speciale, o unitate a forțelor speciale ale armatei cu sediul în Togliatti și subordonată informațiilor militare ruse.

Atacul din Rusia, pus pe seama naționaliștilor ucraineni

Contextul incidentului este tensionat. Rusia a declarat că deține „probe” care arată că autorii atacului terorist, soldat cu 143 de morți în apropiere de Moscova, aveau legături cu „naționaliști ucraineni”. Această acuzație a fost  respinsă de Statele Unite ca fiind „propagandă absurdă”, conform AFP.

Atacul, care a avut loc vineri seara într-o sală de concert, a fost revendicat de organizația jihadistă Stat Islamic (SI). Cu toate acestea, oficialii ruși susțin că Ucraina și țările occidentale sunt instigatoarele acestui act.

Kievul și aliații săi au negat orice implicare în masacru. Ei consideră că Kremlinul, aflat într-un conflict armat deschis cu Ucraina, încearcă să își direcționeze vina spre aceasta din considerente politice.

Atac terorist la Moscova

Amintim că în seara zilei de 22 martie, sala de concerte Crocus City Hall a fost vizată de un atac terorist. Potrivit informațiilor de la acel moment, bilanțul victimelor a fost la 137 de persoane decedate. De asemenea, 180 de persoane erau rănite.

Unsprezece suspecți implicați în atacul terorist au fost reținuți. Printre aceștia se numără și cei patru asasini care încercau să fugă în direcția frontierei ucrainene. Instanța Tribunalului Districtual Basmanni din Moscova a aprobat cererea procurorilor pentru arestarea preventivă a tuturor celor patru inculpați implicați în cazul atacului de la Crocus City Hall.

Fiecare dintre cei patru inculpați a fost prezentat în fața instanței individual duminică. Trei dintre ei au recunoscut „vinovăția” pentru toate acuzațiile, conform agenției TASS.

Numele celor patru inculpați sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni și Muhammadsobir Faizov. Toți cei patru sunt originari din Tadjikistan și se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate. Mai multe detalii aici.