Începutul Revoluţiei din 1989. Mesajul transmis de Nicolae Ciucă în memoria eroilor de la Timişoara

Sâmbătă, 16 decembrie, se împlinesc 34 de ani de la începutul sfârşitului pentru regimul Ceauşescu. Este vorba, mai exact, despre evenimentele care au debutat la Timişoara pe 16 decembrie 1989.

Cu această ocazie, preşedintele PNL şi al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj. El a subliniat că, fără scânteia de la Timişoara, sistemul comunist care se face vinovat de moartea atâtor oameni nu ar fi putut fi înlăturat.

Eroilor de la Timişoara le datorăm recunoştinţă, subliniază Ciucă. Curajul şi sacrificiul acestor eroi reprezintă fundamentele pe care s-a clădit România liberă şi democratică în care trăim în prezent.

Represiunea de la Timişoara a arătat dimensiunea dispreţului pe care regimul condus de Nicolae Ceauşescu îl avea faţă de oamenii liberi. Era un regim cuprins de frica de a nu pierde puterea, mai subliniază liderul PNL.

„Pe 16 Decembrie 1989, la Timișoara, a avut loc protestul decisiv împotriva comunismului în România. Fără Timișoara, nu ar fi fost posibilă căderea unui sistem care a ucis oameni, nu doar în România, ci în toată regiunea noastră.

Represiunea de la Timișoara a expus în fața lumii întregi ferocitatea unui regim cuprins de frica de a nu pierde puterea. Acțiunea aducerii la crematoriul din București a cadavrelor timișorenilor uciși, arderea lor în timpul nopții și deversarea cenușii la canal a arătat dimensiunea disprețului pe care regimul comunist îl avea față de oamenii liberi.

Eroilor de la Timișoara le datorăm recunoştință, curajul și sacrificiul lor fiind fundamentele pe care s-a clădit România liberă și democratică de astăzi”, este mesajul postat de Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 16 decembrie şi în zilele următoare în oraşul de pe Bega?

Reamintim că, pe 16 decembrie 1989, la Timişoara, un grup numeros de credincioși din oraș s-a adunat în mod pașnic în jurul Catedralei Reformate din Piața Maria. Îşi exprimau nemulțumirea față de o hotărâre judecătorească care impunea evacuarea și relocarea pastorului reformat László Tokés într-o altă localitate. Protestul a prins amploare, alăturându-se lui studenți, muncitori și alți locuitori ai Timișoarei.

Coloane de oameni din Timișoara s-au format și au mers spre centrul orașului. Astfel, a izbucnit o revoltă anticomunistă, în contextul scăderii dramatice a nivelului de trai al populației și a destrămării sistemului comunist european în fostele țări socialiste.

Forțele de ordine mobilizate de autorităţi au inclus atunci efective ale Ministerului de Interne, ale Miliției, armatei, gărzilor patriotice și pompierilor. Protestatarii sunt întâmpinați cu jeturi de apă și gaze lacrimogene. Confruntări violente au loc între manifestanți și forțele de ordine, culminând cu arestări.

Manifestanții se retrag și se repliază în fața Catedralei. Coloanele de protestatari își reiau marșul prin oraș, dar sunt din nou atacate de forțele de ordine, generând confruntări violente și arestări masive.

În jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanți, iar scandări precum „Jos cu Ceaușescu!” se aud. O parte a mulțimii se îndreaptă către căminele studențești pentru a atrage noi demonstranți. Până la miezul nopții, unii protestatari, inclusiv pastorul László Tokés, sunt bătuți și reținuți.

S-a tras asupra manifestanţilor! Îşi pierd viaţa copii, tineri, femei și bătrâni

Pe 17 decembrie 1989, a doua zi, timișorenii se adună într-un număr impresionant pe străzi. Muncitori din fabrici și uzine li se alătură manifestanților. Se aud scandări precum „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!” și „Nu vă fie frică!”. Comitetul județean al PCR este asaltat de manifestanți, care pătrund în clădire prin geamurile sparte. E momentul în care intervine Armata.

La miezul nopții, forțele de ordine deschid focul asupra manifestanților, rezultând în decesul și rănirea unor copii, tineri, femei și bătrâni. Peste 20.000 de membri ai „gărzilor patriotice” din Dolj și Râmnicu Vâlcea sunt trimiși cu trenuri speciale spre Timișoara.

Erau înarmați cu bastoane și aveau misiunea de a ajuta la dispersarea protestatarilor. Cu toate acestea, acțiunea lor eșuează. O parte din cei trimiși fraternizează cu timișorenii, în timp ce alții sunt opriți pe drum și sunt nevoiți să facă cale întoarsă.

Peste 40 de cadavre ale unor victime ale represiunii din Timișoara, neidentificate, sunt transportate în secret de la morga Spitalului Județean Timiș în București. Acolo, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, acestea sunt incinerate la crematoriul „Cenușa”.