Platforma TikTok a anunțat că a închis două rețele ascunse de influență digitală

Cu puțin timp înainte ca peste 18 milioane de cetățeni români să fie chemați la vot, platforma TikTok a anunțat că a închis două rețele ascunse de influență digitală, compuse din 87 de conturi false, care aveau ca scop manipularea electoratului din România. Potrivit anunțului făcut duminică prin intermediul centrului său global pentru integritatea alegerilor, aceste rețele aveau un impact notabil, acumulând împreună peste 33.000 de urmăritori.

„Conturi care vizau discursul politic din România: Această rețea a inclus 27 de conturi cu 9.474 de urmăritori. Evaluăm că această rețea a operat din România și a vizat un public român. Persoanele din spatele acestei rețele au creat conturi neautentice pentru a amplifica anumite narațiuni, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Rețeaua a fost descoperită ca folosind conturi cu nume și avatare generice, prezentate drept conturi de știri” au precizat reprezentanții TikTok.

Cealaltă rețea, formată din 60 de conturi false, reușise să atragă aproape 24.000 de urmăritori și era activă în promovarea unor mesaje și comentarii cu tentă politică, într-o încercare clară de influențare a procesului electoral.

„Această rețea a inclus 60 de conturi cu 23.822 de urmăritori. Evaluăm că această rețea a operat din România și a vizat un public român. Persoanele din spatele acestei rețele au creat conturi neautentice pentru a amplifica anumite narațiuni, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Rețeaua a fost descoperită ca folosind identități fictive pentru a posta comentarii și conținut aliniat cu obiectivul său strategic” se arată în comunicat.

TikTok a precizat că măsurile luate nu se opresc aici

 În perioada 7–27 aprilie, au fost eliminate peste 2.700 de postări care încălcau regulile privind dezinformarea și integritatea procesului electoral, dintre care majoritatea — 94% — au fost detectate automat, fără a fi raportate de utilizatori, conform datelor publicate de Antena 3.

Pe lângă aceasta, platforma a șters peste 4.700 de conturi considerate spam, a blocat 2,3 milioane de aprecieri false, 705.000 de solicitări de urmăritori și a eliminat mai mult de 1.100 de conturi automatizate care postau mesaje la videoclipurile candidaților.

Pentru a sprijini desfășurarea corectă a alegerilor din România, TikTok a lansat un Centru Electoral dedicat, inițiativă realizată la recomandarea Comisiei Europene. Platforma, care a fost implicată în gestionarea integrității informaționale în peste 200 de procese electorale la nivel global în ultimii cinci ani, își intensifică măsurile de siguranță digitală pe fondul apropierii scrutinului.

„În perioadele electorale, TikTok lucrează continuu pentru a proteja platforma și pentru a menține un spațiu civilizat, în care utilizatorii se pot exprima liber și pot construi comunități,” transmite rețeaua socială chinezească într-un comunicat oficial.