TikTok a fost complet interzis în Montana

Montana a devenit prima țară din Statele Unite ale Americii care a adoptat un proiect de lege prin care interzice folosirea aplicației mobile TikTok. Proiectul de lege, denumit „SB 419”, interzice magazinelor de aplicații mobile să îi lase pe oameni să descarce TikTok-ul pe dispozitele lor.

Acest proiect de lege a primit 54 de voturi PRO din partea parlamentarilor din Montana și 43 de voturi CONTRA. Proiectul de lege merge acum către guvernatorul statului Montana, Greg Gianforte, pentru a fi semnat. Proiectul de lege va intra în vigoare în ianuarie 2024, dacă va fi semnat.

Atât TikTok, cât și Apple și Google, care operează magazinele de aplicații mobile, vor putea fi sancționate cu amenzi dacă vor încălca această regulă, în cazul în care proiectul de lege va intra în vigoare.

„Guvernatorul va analiza cu atenție orice proiect de lege pe care legislativul îl trimite la biroul său”, a explicat Brooke Stroyke, purtătorul de cuvânt al lui Greg Gianforte, relatează CNN.

„Campionii proiectului de lege au recunoscut că nu au niciun plan fezabil pentru operaționalizarea acestei încercări de a cenzura vocile americane și constituționalitatea proiectului de lege va fi decisă de către instanțe. Vom continua să luptăm pentru utilizatorii TikTok din Montana ale căror mijloace de existență și drepturi sunt amenințate de acest derapaj flagrant al guvernului”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter, potrivit unui comunicat de presă.

Vă amintim că, în decembrie 2022, Greg Gianforte a interzis TikTok-ul pe dispozitivele guvernamentale de stat, iar în ianuarie 2023 a îndemnat sistemul universitar din Montana să îi urmeze exemplul, ceea ce s-a și întâmplat.

TikTok-ul ar putea fi interzis în SUA

În plus, luna trecută, Shou Chew, directorul general al aplicației mobile TikTok, a apărut în fața Comisiei pentru Energie și Comerț din Congresul SUA, unde a fost interogat cu privire la securitatea datelor și siguranța utilizatorilor. TikTok fiind acuzată, printre altele, că este „o armă a Partidului Comunist Chinez” și că promovează comportamente periculoase pentru tineri.

Audierea sa a fost făcută în contextul în care Statele Unite ale Americii cer companiei ByteDance, care are pachetul majoritar de acțiuni al TikTok, să vândă aplicația mobilă unei companii din afara Chinei. În caz contrar, TikTok ar putea fi interzis complet în SUA. Președintele Comisiei pentru Energie și Comerț, Cathy McMorris Rodgers, i-a spus direct lui Shou Chew că TikTok ar trebui să fie interzis în zilele noatre.

„Nu credem că TikTok va îmbrățișa vreodată valorile americane, valori ce țin de libertate, drepturile omului și inovație. Platforma dumneavoastră ar trebui să fie interzisă. Mă aștept ca astăzi să ziceți orice pentru a evita acest deznodământ… Nu vă credem.

De fapt, pe măsură ce sărbătoriți faptul că aveți 150 de milioane de utilizatori americani de TikTok, devine clar că Congresul trebuie să acționeze de urgență. Vorbim de 150 de milioane de americani de la care (Partidul Comunist Chinez n.r.) poate aduna informații sensibile”, a afirmat Cathy McMorris Rodgers, potrivit sursei citate anterior.

Shou Chew a dat asigurări în fața Comisiei SUA că Guvernul de la Beijing nu s-a amestecat niciodată în afacerile companiei ByteDance. Potrivit spusleor sale, 60% din ByteDance aparține unor companii internaționale.

„Partidul Comunist Chinez crede că are ultimul cuvânt de spus în privința companiei dumneavoastră”, a zis republicanul Michael Burgess, în timp ce Shou Chew dădea aceste explicații.

„Pentru americanii care ne urmăresc, ascultați: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez care este folosită să vă spioneze, să manipuleze ceea ce vedeți și pentru a exploata generațiile viitoare”, a adăugat Cathy McMorris Rodgers.