Thrillerul „2012”, în regia lui Roland Emmerich, a atras în cinematografele din întreaga lume mii de spectatori care au fost curioşi să vadă cum ar putea arata sfârşitul lumii. Pelicula a realizat astfel un record de vânzări la nivel mondial, încasând în primul weekend de la lansare 225 de milioane de dolari, pe tot globul.

Lansat pe marile ecrane pe 13 noiembrie, în mare parte a ţărilor, filmul a avut încasări de 65 milioane de dolari în Statele Unite şi Canada şi de 160 milioane de dolari în lume, potrivit datelor Internet Movie DataBase (IMDB).

Roland Emmerich, care a mai regizat şi „Independence day” şi „The day after tomorrow”, adună în pelicula „2012” o pleiadă de efecte speciale care ilustrează sfârşitul lumii anunţat de civilizaţia maya în urmă cu câteva sute de ani.

În acest film, Emmerich aduce elemente specifice filmelor cu dezastre, printre care şi distrugerea simbolurilor naţionale precum statuia lui Iisus din Brazilia, Big Ben-ul, Casa Albă sau Piaţa Sf. Petru, toate sub forma unor efecte speciale spectaculoase. Din distribuţia filmului fac parte John Cusak, Amanda Peet, Danny Glover, Thandie Newton şi Oliver Platt.

Potrivit presei internaţionale, primul weekend de la lansare a însemat pentru „2012” şi recuperarea tuturor investiţiilor. Pelicula a fost realizată cu 200 de milioane de dolari, iar primele 3 zile au adus cu 25 de milioane de dolari mai mult.

Spre comparaţie, filmul aşteptat de o lume întreagă, „This is It”, care conţine imagini de la repetiţiile lui Michael Jackson pentru concertul de la Londra, a adunat doar 101 de milioane de dolari în 5 zile.